Svært skuffet over nei til responstider i ambulansetjenesten

Delta-leder Trond Ellefsen og leder i Ambulanseforbundet Silje Ringlund er svært skuffet ove rat regjeringen ikke vil innføre responstider i ambulansetjenesten. Arkivfoto.
Delta-leder Trond Ellefsen og leder i Ambulanseforbundet Silje Ringlund er svært skuffet ove rat regjeringen ikke vil innføre responstider i ambulansetjenesten. Arkivfoto. Foto: Per Tandberg

Regjeringen la nylig fram en stortingsmelding om allmennlegetjenesten og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus. Her legger regjeringen fram sin plan for utviklingen av blant annet de prehospitale tjenestene i årene som kommer.

– Vi er svært skuffet over at regjeringen ikke vil innføre responstider i ambulansetjenesten, sier Trond Ellefsen, forbundsleder i Delta.

Responstidskrav er et viktig signal for befolkningen for å gi trygghet for tilgang på raskest mulig forsvarlig helsehjelp.  Krav til responstid er også viktig for å gi befolkningen en likest mulig tilgang til tjenester over hele landet.

– Det er et løftebrudd av regjeringen som har lovet dette både i Hurdalsplattformen og selv stemt for at dette skal innføres i Stortinget, sier Ellefsen.

Avgjørende for å sikre mer likeverdige tjenester i hele landet

Ambulanseforbundet har over lang tid jobbet for å få på plass responstid. Med økende avstand til legevakt og akuttmottak er rask tilgang på forsvarlig helsehjelp med ambulanse avgjørende for å sikre mer likeverdige tjenester i hele landet. Responstidskrav er også et nødvendig styringsverktøy for helseforetakene som skal fastsette ambulansestrukturen og dimensjonere tjenesten. 

– Regjeringen sier nei etter å ha satt opp et regnestykke over hvor mange flere ambulansestasjoner som trengs for å tilfredsstille veiledende responstider. Det er for enkelt. De kunne vurdert tiltak for å nå kravene, som omdisponering og prioritering, og regjeringen kunne vurdert andre krav til responstiden, sier Silje Ringlund, ny leder i Ambulanseforbundet.

– Vi er skuffet over at helse- og omsorgsminister Vestre ikke har større ambisjoner på vegne av disse viktige tjenestene, understreker Ringlund.

Ingen felles standard for utstyr

Krav til utstyr og kompetanse i ambulansen er helt avgjørende for god helsehjelp. Stortingsmeldingen sier lite om behov for og tilgang på kvalifisert ambulansepersonell i tjenestene. Ambulansetjenesten har over de senere årene hatt en enorm utvikling fra å være en pasienttransporttjeneste til i dag å være rullende sykehus som starter behandlingen umiddelbart.

– Det er beklagelig at regjeringen heller ikke ønsker en felles standard for utstyr i ambulansene. En slik standard skulle gi trygghet for at tjenestene leverer samme gode kvalitet over hele landet. Vi mener at en generell veileder ikke er tilstrekkelig til å sikre en nasjonal standard for kvaliteten og et godt samarbeid på tvers, påpeker Silje Ringlund.

Rekruttering og kompetanse

Det har vært en stor utvikling i utdanningen hvor ambulansearbeidere med fagbrev og paramedisinere med bacholorutdanning nå jobber side om side i tjenesten.

– Vi hadde også forventet at meldingen også tok opp også utfordringer i dagens tjeneste,  fremtidig rekrutteringsbehov og tilgang på kompetanse, sier Trond Ellefsen.

Bakgrunn

Stortinget vedtok i 2021 at regjeringen skulle komme tilbake med krav til responstid og utstyr i ambulanse.

Hurdalsplattformen

Hurdalsplattformen har et eget punkt om å fremme en egen stortingsmelding om prehospitale tjenester, responstider og en faglig standard for tjenesten. 

Stortingsmeldingen Meld. St. 23 (2024–2025) Fornye, forsterke, forbedre

Regjeringen la den 10. april 2025 frem stortingsmelding om framtidens allmennlegetjenester og akuttmedisinske tjenester utenfor sykehus.