Slik er IA-avtalen 2025-28

- Delta er glad for at vi igjen har en IA-avtale. Det er viktig at vi jobber godt sammen for å redusere sykefraværet og frafall i arbeidslivet, sier Delta-leder Trond Ellefsen. Her er en oppsummering av de viktigste punktene og nyhetene i avtalen.
12. februar ble arbeidsgiverne, arbeidstakerne og regjeringen enige om en ny IA-avtale. Den nye IA-avtalen har som mål å redusere sykefraværet og øke inkluderingen i arbeidslivet.
– Nå hviler det et ansvar på alle parter for å få ned sykefraværet og redusere frafall i arbeidslivet. IA-avtalen er viktig for å kunne jobbe langsiktig og systematisk for å forebygge sykefravær, sier Trond Ellefsen.
Dette inneholder den nye avtalen
- Forsterket innsats for arbeidsmiljø:
- Økt fokus på forebyggende arbeid for å forbedre arbeidsmiljøet.
- Videreføring av bransjeprogrammer og arbeidsmiljøsatsinger som retter seg mot forebyggende tiltak.
- Bedre oppfølging av sykmeldte:
- Mer målrettet oppfølging av sykmeldte arbeidstakere for å hindre frafall fra arbeidslivet.
- Økt etterlevelse av pliktene i regelverket fra alle aktører, inkludert arbeidstakere, arbeidsgivere, sykmeldere og NAV.
- Kunnskapsinnhenting og evaluering:
- 2025 og 2026 vil bli brukt til å samle inn kunnskap om sykefravær.
- Basert på denne kunnskapen, vil partene i 2027 og 2028 diskutere behov for justeringer og iverksetting av nye tiltak.
- Forpliktelser fra partene:
- Partene i arbeidslivet forplikter seg til å jobbe systematisk med å forebygge og redusere sykefravær.
- Myndighetene vil stille med ressurser og virkemidler som støtter opp dette arbeidet.
Nye tiltak:
- Mer arbeid med arbeidsmiljø for å forebygge sykdom og skader.
- Forsterket innsats på den enkelte arbeidsplass.
- Økt informasjon- og opplæringsaktivitet rettet mot virksomhetene.
- en bred kunnskapsinnhenting, også knyttet til sykelønnsordningen
- et prosjekt knyttet til fastlegene og hvordan de kan gjøre en god jobb med sykmeldinger og bidra til å redusere sykefraværet
- et arbeid for å tydeliggjøre pliktene til de ulike partene i arbeidslivet.
Den nye avtalen bygger videre på tidligere IA-avtaler, men med en tydeligere forpliktelse til å følge opp tiltakene og en større innsats for å redusere sykefraværet, som har økt med 26 prosent siden 2018.
Sykelønn
Den nye avtalen gjelder for fire år. Partene er enige om å hente inn kunnskap om sykefravær og sykelønnsordningen i de to første årene av perioden. Deretter vil partene bruke 2027 og 2028 til å diskutere behov for justering og iverksetting av eventuelle nye tiltak. Selve ansvaret for sykelønnsordningen ligger nå på Stortinget.
– Vi fastholder at full lønn ved sykdom gir trygghet og forutsigbarhet for alle, samtidig som det sikrer et rettferdig system for de som trenger det mest. Nå må vi hente inn kunnskap om alle forhold som kan påvirke sykefraværet. Det gjelder også sykelønnsordningen, påpeker YS-leder Hans Skjæggerud som har forhandlet på vegne av YS-medlemmene, inkludert Deltas medlemmer.
YS og Delta har aldri ønsket å gjøre om på sykelønnsordningen.
– Full lønn under sykdom er nødvendig. God helse er et gode som er ujevnt fordelt i befolkningen. De som har de tyngste jobbene har også flere helseproblemer og mer sykefravær. Ingen blir friskere av å få dårligere råd når de er syke, sier Delta-leder Trond Ellefsen.
Bransjeprogrammer
For Delta er det viktig at vi nå fortsetter med bransjeprogrammer for å redusere sykefravær og frafall. Arbeidet som har vært gjort i noen utvalgte bransjer har vist gode resultater.
– Nå får vi forutsigbarhet for at programmene kan fortsette det gode arbeidet i fire år til, sier Ellefsen.
Delta bidrar i bransjeprogrammer i sykehjem, sykehus, barnehager og persontransport. Programmene tar utgangspunkt i partssamarbeidet og jobber tett på virksomhetene og de utfordringene som ligger i den enkelte bransjen.