Delta vil ha satsing på beredskap i alle ledd

– Det haster med å sikre god og trygg beredskap. Førstelinjen og nødetatene må ha nødvendig og god kvalitet, nok ressurser og forutsigbarhet, sier Delta-leder Trond Ellefsen etter at regjeringen i dag la frem totalberedskapsmeldingen.
– Deltas medlemmer er en svært viktig del av Norges totalberedskap. Vi er representert over hele landet. Vi har mange yrkesgrupper som bidrar i beredskapsarbeid, både i det daglige og når vi står midt i kriser. Vi er i kommuner, sykehus, nødetater, redningstjenester, Sivilforsvaret, administrasjon, departementer og direktorater, transport både på land, sjø og luft, landbruk, energi og mange andre steder. Våre medlemmer er beredt til å ta sitt ansvar, men de forventer også at det er tilstrekkelig ressurser og tilstrekkelig kapasitet for å løse oppgavene og oppdraget, sier Delta-lederen.
– Vi står i en ny virkelighet og et nytt alvor. Dette gjelder oss alle. Meldingen må følges opp i den praktiske virkeligheten. Det krever politisk prioritering, økonomi og tilstrekkelig ressurser. Vi må styrke den beredskapsmessige helhetstenkingen og øve for å sikre god samhandling og god koordinering, sier Ellefsen.
– God beredskap og god beredskapsforståelse er avgjørende for hver enkelt av oss. Samtlige av Deltas medlemmer er på hver sitt hvis involvert og vil trengs både når det gjelder forebygging og forberedelser og når det gjelder å trå til i situasjoner med kriser og krevende utfordringer. Nå må beredskapsplaner fornyes over hele landet og det må, gjennom utdanning, vedlikehold og hyppige øvelser hele tiden være oppmerksomhet rettet mot beredskap og evnen til å håndtere oppdukkende krisesituasjoner når de kommer, påpeker Ellefsen.
Skuffende at regjeringen skyver kravet om responstider foran seg

– Publikum må være trygge for at nødetatene kan løse kjerneoppgavene. Derfor trengs det et løft for grunnbemanningen, sier Deltas 2. nestleder Ola Yttre. Yttre var medlem av Totalberedskapskommisjonen.
Det er svært skuffende at regjeringen skriver at den vil utrede forpliktende responstid for alle nødetatene.
– De skyver Stortingets pålegg om lovfesting av responstid fra 2021 foran seg. Det har vært god tid til å utrede dette. Totalberedskapskommisjonen foreslo også responstider da den la fram sin utredning i 2023. Brann og politi har hatt responstider i flere år.
– Det er viktig at befolkningen i hele landet har trygghet for at ambulansen kommer når den skal, sier Yttre.
Tre hovedmål
I Totalberedskapsmeldingen trekker regjeringen fram tre hovedmål som ligger til grunn for arbeidet med å styrke det sivile samfunnets motstandskraft:
-
Et sivilt samfunn som er forberedt på krise og krig
-
Et sivilt samfunn som motstår sammensatte trusler
-
Et sivilt samfunn som understøtter militær innsats
Totalberedskapsmeldingen inneholder tiltak som berører alle sektorer og samarbeidet og koordineringen dem imellom. Den skal behandles i Stortinget.
Delta vil nå studere meldingen grundigere og komme tilbake med ytterligere kommentarer og innspill til den politiske behandlingen.
Regjeringens pressekonferanse.
Meld. St. 9 (2024–2025) Totalberedskapsmeldingen— Forberedt på kriser og krig