En kort statusoppdatering om tariff i kirkelig sektor
I løpet av perioden 2015 til 2017 har kirkelig sektor i Norge vært gjenstand for endringer og utvikling på en del felt som har betydning for de ansattes lønns- og arbeidsvilkår. Delta er aktivt med i de fleste sider ved dette arbeidet, og det er viktig at både medlemmer og tillitsvalgte får innsikt i det som skjer.
Tekst: Kai Tangen, seniorrådgiver i forhandlingsseksjonen i Deltas arbeidslivsavdeling
Både organisatoriske forhold og forhold rundt ansattes lønns- og arbeidsvilkår er i endring for mange av Deltas medlemmer i kirkelig sektor. Det betyr at endringene berører kjernen av det Delta jobber med for våre medlemmer.
Nytt garantilønnssystem og én arbeidsgiverlinje
Blant annet er det innført et nytt garantilønnssystem i Hovedtariffavtalen for Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter (KA). «Den norske kirke» (Dnk) er løsrevet fra staten og etablert som eget rettssubjekt. I denne sammenheng har problemstillinger knyttet til temaet «én arbeidsgiverlinje» også blitt behandlet. Arbeidet med sammenslåing av kirkelige fellesråd er i gang. I tillegg er det inngått avtale om egen tariffavtale for kirkelig tilknyttede organisasjoner (organisasjonsavtalen).
Nytt lønnssystem i Hovedtariffavtalens kapittel. 4 fra 1. mai 2015
Som de aller fleste innen «bransjen» er kjent med, så ble det i lønnsoppgjøret pr. 1. mai 2014 enighet om å etablere et nytt garantilønnsystem i tariffavtalens kapittel 4 pr. 1. mai 2015. Kort fortalt betyr dette nye systemet at ansatte som er på en ansiennitetsstige, gis et garantert lønnstillegg i det øyeblikket de går fra et ansiennitetstrinn til det neste – uavhengig av hvor mye de har i årslønn. Dette betyr at eventuelle lokale tillegg blir «flytende oppå». Dette er et system Delta har arbeidet lenge for å få til. Systemet er videreført i lønnsoppgjøret i 2016 og for mellomoppgjøret 2017. Mellomoppgjøret 2017 er i skrivende stund ikke forhandlet, men det er ikke tradisjon for systemendringer i et mellomårsoppgjør.
Hovedtariffavtalen for KA-området ligger på Deltas hjemmeside.
Sentrale særavtaler reforhandlet høsten 2016
I vårt tariffsystem i kirkelig sektor (fellesrådene) har vi i tillegg til Hovedtariffavtalen også et sett med særavtaler som regulerer spesielle forhold som arbeidstøy, særlige bestemmelser for kirkelige stillinger, reiseregulativ og barnehager/skolefritidsordninger. Disse avtalene ble reforhandlet høsten 2016 – uten store endringer i innhold. Også disse avtalene ligger på Deltas hjemmeside.
Den norske kirke (Dnk) løsrevet fra staten
Gjennom mange år har det i Norge foregått diskusjoner om å løsrive Den norske kirke fra Staten. Løsrivelsen har nå skjedd, i praksis gjennom en virksomhetsoverdragelse fra Staten ved opprettelse av «Den norske kirke» (Dnk) som et eget rettssubjekt fra 1. januar 2017. I forbindelse med denne prosessen har det naturlig nok også vært spørsmål om hvilken arbeidsgiverorganisasjon Dnk skulle melde seg inn i for å få ivaretatt sine tariffmessige interesser. Valget av arbeidsgiverorganisasjon ble KA, og innmeldingen skjedde 1. januar 2017.
Delta part i å forene tariffmessige bestemmelser
Før innmeldingen i KA og gjennom hele 2016 ble det gjennomført partssammensatte arbeid og tarifforhandlinger mellom de sentrale arbeidstakerorganisasjonene og KA med tanke på å forene de tariffmessige bestemmelsene fra Statens avtaleverk, som de ansatte i Dnk var omfattet av før innmeldingen i KA, og de tariffmessige bestemmelsene i det tradisjonelle KA-området – fellesrådene. Delta var med i disse forhandlingene, og resultatet ble signert 3. januar 2017. Den «tradisjonelle» Hovedtariffavtalen i KA og den «tradisjonelle» Hovedavtalen i KA er begge supplert med tilleggsavtaler som ivaretar de tidligere statlige ansatte som nå er ansatt i Dnk. Delta er part også i tilleggsavtalene.
Forhandlingene om å harmonisere/slå sammen avtaleverkene vil bli videreført gjennom høsten 2017 og ved hovedoppgjøret pr. 1. mai 2018.
Én eller to arbeidsgiverlinjer
I tilknytning til kirkens løsrivelse fra Staten har det naturligvis vært mange temaer oppe til debatt. Ett av disse, og av stor betydning for de ansatte, har vært om man skulle videreføre det to-delte arbeidsgiveransvaret – altså om prestene fortsatt skulle ha en annen arbeidsgiver enn de øvrige ansatte i den lokale kirken – det vil si de som har fellesrådene som arbeidsgiver. Deltas oppfatning i dette spørsmålet har hele tiden vært at man burde samle seg om én arbeidsgiver for alle som arbeider lokalt i et fellesråd. Kirkemøtet fattet imidlertid vedtak om at det fortsatt skal være to arbeidsgiverlinjer. Det betyr at prestene er ansatt i det nye rettssubjektet «Den norske kirke» (Dnk) mens de øvrige ansatte har fellesråd som arbeidsgiver. Dermed fortsetter utfordringene med å ha et delt ledelsesansvar innenfor fellesrådene.
Sammenslåing av kirkelige fellesråd
Kommunereformen får direkte konsekvenser for de kirkelige fellesrådene. Det følger av kirkeloven at det skal være ett fellesråd i hver kommune. Når kommuner slås sammen, er konsekvensen at også fellesrådene slås sammen.
Partene på arbeidstakersiden, deriblant Delta, og KA (arbeidsgiverorganisasjonen) har i fellesskap gjennom Opplærings- og utviklingsfondet (OU-fondet) utarbeidet og gjennomført tre kurs med deltakere fra både ledelsen (kirkeverger) i fellesrådene og tillitsvalgte. Flere Delta-tillitsvalgte har møtt på kursene. Kursene har tatt for seg ulike forhold knyttet til de utfordringene sammenslåingsprosessene medfører. Sammenslåingene er definert som virksomhetsoverdragelser, og innholdet i kursene behandler temaer som virkninger av virksomhetsoverdragelser. Særlig er det lagt vekt på medvirkning og medbestemmelse, men også på bakgrunnen for sammenslåingen og de menneskelige utfordringene enkeltansatte vil måtte forholde seg til ved eventuelle endringer i sitt ansettelsesforhold.
Oppsummert må det sies at det har vært stor aktivitet i kirkelig sektor de siste par årene, og det fortsetter også fremover mot 2018.
Delta vi holde medlemmene løpende oppdatert om resultater av både partssammensatte utvalgs arbeid og forhandlinger.