Ambassadør Kikkan Haugen åpnet fredag barnehagen som Delta Oppvekst har fått bygd i landsbyen Mbidzi i Malawi.
Sist oppdatert:
Publisert:
Tekst:
Gunhild Lervåg
Norges ambassadør til Malawi, Kikkan Haugan, fikk æren av å klippe snoren da den Delta-finansierte barnehagen i den afrikanske landsbyen åpnet dørene.
Et solid kobbel av fagforeningsfolk og lokal og nasjonal presse tok turen til landsbyen Mbidzi en time utenfor den malawiske hovedstaden da barnehagen ble offisielt åpnet fredag 6. april 2018. Det var taler, sang og dans, og mange prominente gjester. Hele landsbyen var med.
– Vi er veldig glade og veldig opprømte. Dette betyr enormt mye for lokalsamfunnet her, forteller presidenten for fagforeningen Civil Servant Trade Union (CSTU), Servace Sakala, på telefon fra landsbyen. CSTU er for offentlig ansatte i Malawi.
Teksten fortsetter under bildet.
Barnehagen skal gi et tilbud til rundt 250 barn. Mange av dem var med da barnehagen ble åpnet 6. april.
Gir barna bedre muligheter
– Dette er en fantastisk solidaritetsgave fra Norge og et konkret uttrykk for samarbeid mellom fagforeninger, sier Norges ambassadør i Malawi, Kikkan Haugen, som åpnet barnehagen.
Han mener at det viktigste med denne barnehagen ikke er selve byggingen, men at prosjektet vil føre til at barn blir ivaretatt på en bedre måte og at barns oppvekstvilkår blir satt på dagsorden.
– Det er en kjempeutfordring i Malawi at barn slutter på skolen etter noen år. Vi vet at barn som går i barnehage, blir bedre forberedt på skole og at sjansen for at de fullfører skolen er større når de går i barnehage først, sier han.
Dugnad og samarbeid
Leder for Delta Oppvekst, Jill Hellem, har vært med og lede prosjektet helt siden starten.
– I hele prosjekttiden har det vært stor dugnadsinnsats fra landsbyen og området rundt. Ikke minst har vi et viktig samarbeid med CSTU. Vi har fokus på fagforeninger og rettigheter i arbeidslivet, og det er de vært svært positive til. De har vært med og hjulpet oss helt siden vi var her første gang i 2013, forteller hun.
Delta Oppvekst takket landsbyboerne og CSTU
I talen sin under åpningsseremonien takket yrkesorganisasjonslederen landsbyen for tålmodigheten med prosjektet. Hun takket også for at landsbyboerne er like glade og håpefulle hver gang det kommer en delegasjon fra Delta. Og så takket hun CSTU for at de jobber så godt med fagforeningsarbeid i området.
– I utgangspunktet var det ikke meningen at vi skulle bygge en barnehage her, for vi trodde det var en barnehage her allerede, men den består av et lite, falleferdig hus. Nå er det viktig å ta vare på alt dette, sier Hellem.
Teksten fortsetter under bildet.
Oppmøtet var stort da barnehagen åpnet. Både lokal og nasjonal presse og fagforeningsfolk var på plass. Åpningen ble feiret med taler, sang og dans.
Fagforeningsarbeid og opplæring
Det praktiske arbeidet med å bygge brønn og barnehage har hele tiden gått hånd i hånd med fagforeningsarbeid og opplæring av dem som skal ta seg av barna i barnehagen.
– Senest i går deltok jeg på et oppfriskningskurs for de barnehageansatte. Det handlet om barns utvikling, om hygiene og om kosthold. For oss er det viktig at de som skal ta seg av barna, får opplæring slik at de blir trygge i det de skal gjøre. På den måten får de også et eierforhold til barnehagen og hvordan den skal drives, og hva slags mat barna skal få mens de er i barnehagen. Og de tar det veldig seriøst. Når vi reiser herfra, skal barnehagen drives og vedlikeholdes og maten skal dyrkes av dem selv, sier Hellem.
Tilbud til 250 barn
Rundt 250 barn i alderen tre til seks år skal være tilknyttet den nybygde barnehagen. Mbidzi har om lag 250 husstander, og fattigdommen er utbredt. De fleste livnærer seg av jordbruk. Barnehagen gjør det mulig for foreldrene å overlate sine små barn i trygge hender mens de selv er ute og jobber.
– Dette er en stor hjelp for landsbyen og noe de aldri hadde forventet, forklarer Sakala. Han mener dette må være første gang en utenlandsk fagforening har bygget en barnehage i Malawi.
Jill Hellem er også svært glad for det Delta Oppvekst og flere andre yrkesorganisasjoner i Delta har fått til i Mbidzi.
– Alle i området kjenner oss som «de som kommer langt fra nord». Det vi gjør, er veldig stort her. Vi får hele tiden tilbakemeldinger om at dette er en enorm gave til landsbyen og hele distriktet som er et litt glemt område. Det er en veldig spesiell følelse å kunne bidra, og her skal det så lite til for å gjøre en enorm forskjell, sier hun.
Mens vi prater med henne i telefon fra landsbyen dagen før åpningen av barnehagen, høres mange unger i bakgrunnen.
– Ja, det er i hvert fall 50 barn rundt oss her nå bare fordi vi er her, sier hun.
– Det er fantastisk å stå her på landsbygda og se hva vi har fått til. Det er vanskelig å beskrive. Vi gjør en helt annen forskjell for folk her, enn vi gjør hjemme, sier Delta-leder Erik Kollerud på telefon fra den malawiske landsbyen.
– Dette er en dråpe i havet, men en ekstremt viktig dråpe, fortsetter han og utdyper:
– Barnehagen er viktig for mange, men dette er også ekstremt viktig for fagforeningene. De driver med mer grunnleggende fagforeningsarbeid og har helt andre utfordringer enn oss.
Startet i 2012
Barnehageprosjektet på den malawiske landsbyen ble født etter at tidligere YS-leder Randi G. Bjørgen holdt foredrag for yrkesorganisasjonene i Delta. Hun leder YS' arbeid i det sørlige Afrika og tente en gnist hos Delta Oppvekst med sitt foredrag. De ville bidra, og i 2012 startet de opp prosjektet.
– For meg som har ansvar for hovedprosjektet «Basic Rights», er dette desserten, det er toppen på bløtkaken. Det har vært helt fantastisk å bistå, sier Bjørgen som også var på plass under åpningen.
For barna mener hun at gaven er helt uvurderlig.
– De minste barna har absolutt ikke noe annet å gjøre enn å sitte på bakken og tvinne blader, sier hun om betydningen av barnehagen. Når barna blir seks år, skal de begynne på skolen. Ellers går de med foreldrene ute på markene og lærer seg jordbruk og tar vare på dyrene,
Teksten fortsetter under bildene.
I Mbidzi er det tradisjon for å markere store begivenheter seremonielt. Også landsbyens øverste sjef, høvdingen, holdt tale og takket Delta Oppvekst for å ha valgt nettopp dem. – Barnehagen er med på å løfte hele området og gir oss optimisme for videre utvikling, sa han.Leder for Delta Oppvekst, Jill Hellem, og tidligere YS-leder og nå leder for YS arbeid i det sørlige Afrika, Randi G. Bjørgen (begge midt i bildet) kikker på sluttarbeidene dagen før barnehagen offisielt åpnes.
Hvorfor Mbidzi
Årsaken til at de havnet i nettopp Mbidzi var at daværende generalsekretær i den føderale organisasjonen CSTU var fra landsbyen. Opprinnelig tenkte Delta Oppvekst å bidra med pedagogikk, men da de så barnehagens lokale, innså de at de først måtte bygge ny barnehage og aller først en brønn. Den gamle barnehagen var for et skur å regne. Den nye ble finansiert av yrkessammenslutningen Service og Drift i Delta og sto ferdig i desember 2016. De har også bistått konsultativt med det byggetekniske under barnehagebyggingen.
– Her ute er det ingenting, så det som skal være her, må enten skaffes fra andre steder eller lages på stedet, forteller Kollerud og utdyper:
– De har brent steinen som barnehagen er lagd av, her ute på bygda. Det er et litt annet prosjekt å bygge et bygg her enn hjemme. Alt er annerledes.
Også uteområdene blir fine
Jill Hellem forteller:
– Sist vi var her, i november, var det en høytidelig seremoni der vi blant annet plantet en allé med store trær. Bak barnehagen har også jeg et tre som er mitt. Erik, som er her for første gang, var kjempeimponert og stum av beundring da han kom hit. Og det skal jeg si; forbundslederen i Delta har virkelig bidratt. De siste to dagene har vi plantet hekker og busker og trær for å myke opp området litt, og han har kjørt masse trillebårer med jord og vannet alle plantene.
Barnehagen og uteområdet får også uteleker i form av blant annet husker og dumpehusker.
– De er kjøpt av en lokal snekker som har laget møblene her. De er i stål og solid treverk og koster en brøkdel av det slikt koster hjemme i Norge, sier Hellem.
Kjøkkenutstyr fra sykehjem i Bergen
Å skaffe store nok kjeler til kjøkkenet var litt av et prosjekt, forteller Kollerud som har vært ute på handel sammen med Hellem. Hun hadde også med 70 kilo med leker og utstyr hjemmefra.
– Til kjøkkenet var det kjeler og panner og masse annet utstyr som øser og visper og annet fra Kolstihagen sykehjem i Bergen. Dette fikk vi ved hjelp av Kost- og ernæringsforbundet i Delta sin lokalavdeling i Bergen, forteller hun.
Dyrker mais
Randi G. Bjørgen er særlig opptatt av hvordan barnehagen kan bidra til ernæring.
Det skal kvernes mais, og det skal lages maisgrøt. Det skal sikre at barna i hvert fall får ett måltid per dag. I høysesonger får de nok mat, men i tørkesesonger er det dårligere, forklarer hun.
Det er laget en maisåker på jordene rundt barnehagen. Meningen er at barnehagen skal være selvforsynt med mais.
– De sådde mais her før jul, og de er snart ferdige til å høstes. Vi har også kjøpt 150 kilo mais slik de har et lager før deres egen avling er klar, sier Hellem.
Delta Oppvekst vil også plante frukttrær for å bidra til å gi barna et variert kosthold. Og landsbyen har kyr, geiter og høns som barna får melk, kjøtt og egg fra.
Også den lokale helsestasjonen får plass i barnehagen
Den nye barnehagen består av to bygninger som rommer tre store oppholdsrom, et stort kjøkken, et personalrom, et lager og en overbygget spiseplass. Den lokale helsestasjonen skal også få plass her.
– Landsbyen er i nød for helsestasjon, så lærernes kontor skal også brukes til det. Jevnlig kommer det et mobilt team med helsepersonell og hjelper gravide og foretar helseundersøkelser, gir vaksiner og behandler dem som har malaria. Bygget de har i dag, er i ferd med å falle sammen, forteller Hellem.
Vil følge opp
Selve byggeperioden er nå over, men prosjektet avsluttes ikke ennå.
– Vi skal fortsatt følge opp, men i mindre format enn hittil. Blant annet vil vi forsikre oss om at barnehagen vedlikeholdes og drives og bidra til at de har det de trenger, sier Hellem.
Helsefagarbeidere i Delta, som også har bidratt økonomisk i prosjektet, vil også fortsette å bidra med 10.000 kroner i året i noen år fremover.
>> Se video fra byggingen av barnehagen og hør hvorfor Delta Oppvekst har gjort dette
Fakta om Malawiprosjektet til Delta Oppvekst
Startet i 2012 gjennom et samarbeid med YS-prosjektet «Basic Rights» som drives i samarbeid med partipolitisk og uavhengige fagorganisasjoner i det sørlige Afrika og med finansiering fra YS og Norad
En viktig samarbeidspartner i Malawi er fagforeningen Civil Servant Trade Union (CSTU) for offentlig ansatte
Startet med å bygge brønn som sto ferdig i desember 2016
Barnehagen er bygget og maisåkeren anlagt gjennom å engasjere lokale leverandører og arbeidere
Barnehagen består av tre oppholdsrom på cirka 30 kvadratmeter hver, et stort kjøkken, et personalrom, et lager og en overbygget spiseplass
220–250 barn skal ha tilhørighet til barnehagen
Det er et stort fokus på at barnehagen skal være for de yngste barna. Når barna er seks år, skal de begynne på skolen
De tre hovedrommene i barnehagen skal romme hver sin avdeling – det vil si én for barn fra 2–3 år, én for barn fra 3–4 år og én for barn fra 4–5 år
Utenfor barnehagen er det plantet en stor åker med mais som skal gjøre barnehagen selvforsynt med dette
Delta Oppvekst vil også plante frukttrær for å bidra til å gi barna et variert kosthold
Utenfor barnehagen er det plantet busker og trær, og en lokal håndverker har bygget lekeapparater som husker og dumpehusker
Malawi
Innlandsstat i Sørøst-Afrika som grenser til Tanzania i nord, Zambia i vest og Mosambik i sør og øst
Lilongwe er hovedstad
Et av de fattigste landene i verden
Offisielle språk: Chichewa og engelsk
17–18 millioner innbyggere
Ung befolkning: 45 prosent er under 15 år og ca. 5 prosent over 60 år (tall fra 2012)
Barnedødeligheten og mødredødeligheten knyttet til graviditet og fødsler er blant de høyeste i verden.
Underernæring er et problem. 46 prosent av barna under 5 år regnes som hemmet i veksten.
YS’ arbeid i det sørlige Afrika
YS har drevet det Norad-finansierte prosjektet«Basic Rights»siden 2003. Prosjektet drives i samarbeid med partipolitisk uavhengige fagorganisasjoner i ni land i det sørlige Afrika.
Hovedmålet er å gjøre fagorganisasjonene til anerkjente talerør for sine medlemmer.
Aktivitet: Skolere sentral og regional ledelse, lokale tillitsvalgte og medlemmer. 1.050–1.200 personer får opplæring hvert år.
Seniorrådgiver Randi G. Bjørgen har ansvaret for å følge opp prosjektene.