Hvorfor vi trenger biblioteket?

Fra Drammensdebatten arrangert av Drammensbiblioteket, NRK Buskerud og Drammens Tidende.
Fra Drammensdebatten arrangert av Drammensbiblioteket, NRK Buskerud og Drammens Tidende. Foto: Tom Atle Bordevik

Med den nye biblioteksloven av 2013 har det blitt lagt enda større vekt på bibliotekets rolle som møteplass. Hva betyr det i praksis?

For det første handler det om at vi i urolige tider trenger et sted å møtes på, der vi kan snakke om det som skjer rundt oss. Bibliotekene er idéelle til slike møter. Ikke bare er de åpne for alle, de inneholder også massevis av kilder til kunnskap, og ansatte fra en rekke fagfelt.

Håvard J. Nilsen, ny vara i Kulturforbundets styre og bibliotekutvikler, Drammen bibliotek Foto: Privat

Nettopp den brede sammensetningen av mannskap er den andre grunnen til at bibliotekene er gode møteplasser. De ansatte der har bakgrunn fra ulike miljøer og fagdisipliner, og dermed er de spesielt godt rustet til å legge til rette for gode samtaler og god formidling av det folk er opptatt av.

Det pågår en offentlig debatt om «postfaktasamfunnet», der kunnskap og fakta ser ut til å være underordnet retorikk og floskler. Dette er den tredje grunnen til at vi trenger å møtes på biblioteket. Med sin 4 600 år lange historie må den være den eldste kunnskapsinstitusjonen i samfunnet vårt. Et sted der dokumentert kunnskap, refleksjon og klokskap er den røde tråden. Den digitale revolusjonen har mangedoblet kunnskapstilgangen for den enkelte borger, men nettet leverer på samme tid både kvalitetsstoff og det reneste tøv. På biblioteket kan vi snakke om og diskutere det som er viktig for oss, samtidig som vi kan lære mer om hverandre.

Også det trenger vi: å møtes, å oppleve noe fint, å le sammen! Det kan være et foredrag, en filmkveld, et sykurs, kanskje vil vi bare sitte ved et bord med kaffen vår og boken vi akkurat har fått bestilt inn. Biblioteket er et sted der vi ganske enkelt kan være, fordi vi liker å være der, fordi vi treffer andre som er opptatt av det samme som oss, fordi vi blir inspirert av hverandre.

Og der er vi kanskje ved kjernen av bibliotekets samfunnsrolle: det er et sted for å bygge mennesker. For å låne noen ord fra folkebiblioteket i Ferguson, USA: «I vanskelige tider er biblioteket en stille oase der vi kan få igjen pusten, lære og tenke over hva vi nå skal gjøre». Og når vi har fått igjen pusten kan vi snakke sammen, lære litt mer om hverandre, finne ut hva vi har til felles, gruble om fremtiden sammen.

Håvard J. Nilsen,
ny vara i Kulturforbundets styre og bibliotekutvikler,
Drammen bibliotek