Lena Hillestad gir seg som leder

Etter ti år som leder av Kulturforbundet gir Lena Hillestad seg nå i høst. På landsrådsmøtet i Bodø 24.-25 oktober stiller Benedicte Marie Bjerke som ny leder.

Tekst: Siv M. Bjelland/Ta del

- Ti år er lang tid, men det har vært helt topp å være leder og lærerike år, sier avtroppende Lena Hillestad.
På styremøtet 29. august sto en rekke store saker på dagsorden. Høring på ny åndsverkslov, temahefte om kultur og helse i samarbeid med Helsefagarbeiderne i Delta og ny rammeplan for kulturskolene er saker Kulturforbundet jobber med nå. I tillegg til å forberede landsrådssaker.

Ny epoke for kulturskolen

- Rammeplanen er kanskje starten på en ny epoke for kulturskolen der det vil bli stilt større krav til utdanning og kompetanse, sier Oddbjørn Hagen.
Enda bedre verdigjenstands- og instrumentforsikring er under utarbeiding.
- Vi jobber stadig med å forbedre verdigjenstands- og instrumentforsikringen vår så den fortsatt skal være en av markedets beste, sier Lena Hillestad.

- Hvorfor skal man bli medlem i Kulturforbundet?
- Vi tenker helhet og organiserer et bredt spekter av yrkesgrupper i kulturfeltet. På den politiske arenaen ser vi at samarbeid, framfor at yrkesgrupper konkurrerer mot hverandre, vinner fram, sier Benedicte Marie Bjerke.
- Regionskontorene i Delta som gir råd og juridisk bistand er også et konkurransefortrinn for oss, sier Oddbjørn Hagen.

- Vi har sterke og gode forbindelser med alle de store interesseorganisasjonene i kulturfeltet. Lena Hillestad

Medlemsmassen i Kulturforbundet er bredt sammensatt av ulike grupper i kultursektoren. I utgangspunktet var det tre faggrupper: Bibliotek, kulturskole og allmenn kultur. Nå jobbes det bredt med hele spekteret av yrkesgrupper innen kunst- og kulturfeltet.
- Hvilke yrkesgrupper ønsker dere flere av?
- Vi tar gjerne imot flere medlemmer fra museumssektoren. Og i kulturskolene er det et fortsatt et stort medlemspotensiale, sier styret.

Opptur for kultur

- Gir utviklingen i kulturfeltet grunn til optimisme eller pessimisme?

- Optimisme! Vi ser mye mer tverrfaglig samarbeid enn før. Kultur kommer stadig høyere på den politiske agendaen. Det er slutt på den tiden da kulturinnslag bare var det som innledet til møter om andre temaer, sier Lena Hillestad.
- Kulturhussamarbeid under samme tak er et område der det har skjedd mye. Folk har endelig oppdaget oss! Lenge var det mye negativt snakk om kulturhusene. Det har snudd. Det er positivt, sier Kirsten Aafløy Opdan.
- Vi har kommet en lang vei fra da vi ga ut boka «Kultur former framtida» i 2007. Nå er mange av disse temaene blitt integrert i den politiske tankegangen hos mange politikere.
- Estetisk kompetanse definert som ”grunnleggende ferdighet” på linje med andre kjernefag i skolen er et tema vi har vært med å fremme helt inn i EU, sier Trine Thorbjørnsen.
- Koblingen kultur og helse er et felt der det fortsatt ligger mange muligheter, sier Oddbjørn Hagen.
- Vi har opparbeidet mye kompetanse i styret, det vises blant annet i heftet om kultur og helse som utgis av Helsefagarbeiderne i Delta i samarbeid med Kulturforbundet nå i høst, avslutter Lena Hillestad.

Fra siste styremøte i Kulturforbundet: Fra venstre; Nina Sivertsen, kulturhusleder og styremedlem, Benedicte Marie Bjerke, frilans produsent/prosjektleder og styremedlem, Lena Hillestad, rådgiver/festivalsjef Vindtornfestivalen og leder, Oddbjørn Hagen, kulturskolerektor i Levanger og nestleder, Tore Hatlevik, ansatt i Stord kulturhus og styremedlem, Kirsten Aafløy Opdan, ansatt ved Sortland bibliotek og styremedlem. 
Foto: Siv M. Bjelland/Ta del
Fra siste styremøte i Kulturforbundet: Fra venstre; Nina Sivertsen, kulturhusleder og styremedlem, Benedicte Marie Bjerke, frilans produsent/prosjektleder og styremedlem, Lena Hillestad, rådgiver/festivalsjef Vindtornfestivalen og leder, Oddbjørn Hagen, kulturskolerektor i Levanger og nestleder, Tore Hatlevik, ansatt i Stord kulturhus og styremedlem, Kirsten Aafløy Opdan, ansatt ved Sortland bibliotek og styremedlem. Foto: Siv M. Bjelland/Ta del Foto: Siv M. Bjelland/Ta del