Krever god lønnsutvikling

Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen har merket seg TBU- og TBSK-tallene og forventer en god lønnsutvikling i 2019 for å sikre kvalitet og kompetanse.
Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen har merket seg TBU- og TBSK-tallene og forventer en god lønnsutvikling i 2019 for å sikre kvalitet og kompetanse. Foto: Nadia Frantsen

Tallene for lønnsutviklingen i kommunesektoren er klare. Lønnsveksten fra 2017 til 2018 var på 2,9%. Prisstigningen var på 2,7%. Det betyr at i gjennomsnitt har kommuneansatte hatt en reallønnsvekst på 0,2 prosent.

Denne veksten er svært ujevnt fordelt mellom gruppene. Også i år er det de høytlønte som er vinnerne. Jo høyere lønn, jo høyere lønnsvekst, både i prosenter og kroner.

12. februar ble rapporten fra Kommunesektorens tekniske beregnings- og statistikkutvalg (TBSK) presentert.

Tallene fra Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) ble presentert 18. februar.

TBSK viser blant annet at gruppene som er kommet særlig godt ut sist år er øverste administrative ledere, kommunalsjef, leger, advokater, og psykologer.

TBU viser at veksten i gjennomsnittslønn fra september 2017 til september 2018 var 3,3 prosent for toppledere og administrerende direktører i offentlig forvaltning. Dette var noe høyere enn lønnsveksten for alle lønnstakere, som var 2,9 prosent fra september 2017 til september 2018.

Kvalitet i tjenestene

‑ Disse resultatene tar vi med oss inn i årets oppgjør. De vil være med å legge et viktig grunnlag når vi prioriterer våre krav og vår innretning. Vi må ha et lønnsoppgjør som ivaretar interessene til våre medlemmer og dermed også sikrer kvaliteten i offentlige tjenester, sier Delta-leder Lizzie Ruud Thorkildsen.

‑ Det er viktig å sikre et lønnsnivå og en lønnsutvikling som bidrar til å rekruttere og beholde riktig kompetanse til offentlig sektor. En god lønnsutvikling vil være et bidrag til å sikre tilstrekkelig tilgang på arbeidskraft med riktig kompetanse, påpeker Ruud Thorkildsen.

Flere fagarbeidere med fagskoleutdanning

Tallene viser også at antallet fagarbeidere med fagskoleutdanning har økt fra 2100 årsverk i 2017 til 2800 årsverk i 2018, en økning på hele 33 prosent.

‑ En egen stillingskode og en egen garantilønnsgruppe for fagskoleutdannete var en kampsak for Delta i flere oppgjør. Nå ser vi resultatene, stadig flere arbeidstakere tar slik utdannelse, og stadig flere kommuner ser nytten av denne utdannelsen. Dette viser at Deltas linje var viktig, riktig og nødvendig og har gitt gode resultater for våre medlemmer, sier Ruud Thorkildsen.

Her er en oversikt over lønn og lønnsvekst gruppert etter lønnskapitlene i hovedtariffavtalen i KS. For kapittel 4 har vi også delt inn i forhold til ledere og utdannelsesnivå. (Se større tabell nederst i saken).

tabell-tbu-2019

 

Ådne Cappelen TBU 19 Foto Jan Richard Kjelstrup ASD
Utvalgsleder Ådne Cappelen presenterte TBUs rapport. (Foto: Jan Richard Kjelstrup, ASD)

TBU viser at reallønnsveksten etter skatt for lønnsmottakere med gjennomsnittlig årslønnsnivå og lønnsvekst som i utvalgte, store forhandlingsområder foreløpig er beregnet til mellom 0,3 og 0,6 prosent fra 2017 til 2018, der veksten i reallønn før skatt ikke er høyere enn 0,4 prosent. Lønnstakere med en årslønn og en lønnsvekst fra 2017 til 2018 som gjennomsnittet for alle lønnstakere, som var 2,8 prosent ifølge nasjonalregnskapet, har fått en vekst i reallønn før skatt på 0,1 prosent, og en vekst i reallønn etter skatt på 0,3 prosent.

Utvalget anslår foreløpig en konsumprisvekst på om lag 2,2 prosent fra 2018 til 2019. Usikkerheten i prisvekstanslaget for 2019 er spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen og energiprisene fremover.

Sysselsettingsveksten tok seg opp til 1,1 prosent i 2017. Utviklingen fortsatte i 2018 da sysselsettingsveksten ble 1,5 prosent.

NRK om TBU

Aftenposten om TBU.

tabell-tbu-2019
Oversikt over lønn og lønnsvekst gruppert etter lønnskapitlene i hovedtariffavtalen i KS. For kapittel 4 har vi også delt inn i forhold til ledere og utdannelsesnivå.