Helsefagarbeidere vil ha større utfordringer

Forsker Mari Holm Ingelsrud la frem resultatene fra rapporten «Helsefagarbeidernes muligheter for utvikling og bruk av kunnskaper og ferdigheter i jobben».
Forsker Mari Holm Ingelsrud la frem resultatene fra rapporten «Helsefagarbeidernes muligheter for utvikling og bruk av kunnskaper og ferdigheter i jobben». Foto: Anne C. Eriksen, Helsefagarbeideren

Helsefagarbeidere vil mer, men slipper ikke til. Hele 33 prosent av medlemmene i Helsefagarbeidere i Delta ønsker seg større utfordringer, mens 39 prosent av helsefagarbeidere med videreutdanning ofte eller alltid opplever at de ikke får brukt det de kan.

Tallene fremkommer i en spørreskjemaundersøkelse som Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) ved Høgskolen i Oslo og Akershus har utført for Helsefagarbeidere i Delta. 1323 medlemmer har svart på undersøkelsen.

AFI peker på at undersøkelsen viser at «helsefagarbeidere har et urealisert potensiale i form av tilegnede kunnskaper og ferdigheter som de ikke får benyttet i jobben».

Kompetanse verdsettes ikke

Litt over halvparten (53 prosent) av de spurte oppgir at deres kompetanse blir verdsatt på jobben. Under halvparten (49 prosent) av helsefagarbeidere med videreutdanning opplever at kompetansen blir verdsatt på jobben.

Det er fortsatt en høy andel deltidsstillinger i helsesektoren. 52 prosent av de spurte i helsefagarbeiderundersøkelsen oppgir at de jobber deltid. Samtidig ønsker 32 prosent å jobbe mer enn i dag. 49 prosent av de spurte svarer at en viktig årsak til at de jobber deltid er at det er vanskelig å få heltidsstilling eller økt stillingsbrøk.

- Helsefagarbeiderne er en svært viktig gruppe i helsevesenet. Det må arbeidsgiverne forstå. Nå trengs det et skikkelig helsefagarbeiderløft. Helsefagarbeidernes kompetanse må tas på alvor. Samtidig må helsefagarbeiderne tilbys heltidsstillinger. Det er en lederoppgave, sier Delta-leder Erik Kollerud.


Delta-lederen viser til at SSBs seneste fremskrivninger beregner et underskudd på mer enn 30 000 utdannede innen helse- og omsorgsfag i 2035. Han mener at det da er spesielt viktig å gjøre yrket attraktivt og interessant. Oppgavene må ha innhold og mening, kompetansen må kunne brukes og utvikles og hovedregelen må være heltid.

Undersøkelsen viser videre at det kun er 30 prosent som svarer at arbeidsgiver ofte eller alltid legger til rette for etter- og videreutdanning. Kun 33 prosent opplever at arbeidsgiver legger til rette for at de skal utvikle seg faglig.

Kun 42 prosent oppgir at deres kompetanse er kartlagt og 60 prosent forteller at de ikke har en kompetanseplan.

Arbeidsgiver svikter

Tallene er urovekkende. Når alle er enige om at kompetanse er viktig så viser disse resultatene at en tredjedel av arbeidsgiverne svikter de ansatte. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at all kompetanse blir brukt. Det er svært uheldig for en arbeidsplass og et arbeidsmiljø at ansatte ikke får brukt kompetansen sin eller utviklet kompetansen sin, sier Kollerud.

De arbeidsgiverne som ikke får det til, må lære av de arbeidsgiverne som har forstått at kompetanse er viktig, mener Kollerud.

Delta-lederen peker på at manglende bruk av ansattes kompetanse i neste omgang vil gå ut over kvaliteten på tjenestene.

Alvorlige funn

Dette er sløsing med ressurser. Det er alvorlig at den enkeltes kompetanse ikke blir tatt i bruk. Delta forventer nå at arbeidsgiverne tar tak i dette. De må få orden på bruk av ansattes kompetanse, utvikling av ansattes kompetanse og de må få på plass kompetanseplaner som følges opp. Våre tillitsvalgte kommer til å følge med på at arbeidsgiverne gjør den jobben som gjenstår, sier Delta-lederen, som er urolig for at situasjonen kan føre til både vansker med å rekruttere nye helsefagarbeidere og at mange kan forsvinne ut av yrket.

Dørene lukkes

Helsefagarbeidere stenges ute. I fokusgruppen reagerte helsefagarbeiderne på at de ikke blir inkludert under legevisitten, til tross for at det er helsefagarbeiderne som er mest sammen med pasientene. Det ble fortalt om episoder der de fysisk ble stengt ute fra pasientrommet ved at døren ble lukket slik at helsefagarbeideren havnet på utsiden, mens sykepleieren var med inn til pasienten.

I spørreskjemaundersøkelsen rapporterer halvparten av de spurte at de sjelden eller aldri er med på legevisitten. På sykehjem er det hele 71 prosent av helsefagarbeiderne som sjelden eller aldri er med på legevisitter.