Dette mener partiene om det organiserte arbeidslivet og partssamarbeidet

Her får du en oversikt over hva partiene sier om det organiserte arbeidslivet og partssamarbeidet i sine respektive partiprogrammer.

Delta jobber for at våre medlemmer skal oppleve trygghet i sitt arbeidsforhold. Når våre medlemmer har trygge rammer i sitt arbeidsforhold vil de levere gode tjenester – til beste for landets innbyggere.

Vi står overfor store utfordringer i arbeidslivet. Den beste og eneste måten å møte dem på, er gjennom et organisert arbeidsliv.

Samarbeidet mellom arbeidsgivere, arbeidstakere og myndigheter – den norske modellen – løftes ofte fram som eksempel på hvordan velfungerende samfunn bør organiseres.

Delta mener at dette også er den beste måten å løse våre felles utfordringer på.

Ny teknologi, digitalisering og globalisering vil påvirke arbeidsoppgaver, arbeidsplasser og samfunnet på måter ingen kjenner svaret på. Dette stiller store krav til alle som deltar i norsk arbeidsliv.

Gjennom samarbeid på den enkelte arbeidsplass, regionalt og nasjonalt kan vi gi arbeidstakerne trygghet og utviklingsmuligheter. Det trenger de for å kunne utføre sine arbeidsoppgaver gjennom omstilling, endringer og krav om nye ferdigheter.

Når våre medlemmer opplever trygghet i sitt arbeidsforhold, leverer de gode tjenester i dag og i morgen.

I forbindelse med Stortingsvalget er vi derfor opptatt av å sette søkelys på det organiserte arbeidslivet og hvordan partssamarbeid kan bidra til bedre omstilling.

a) Hva sier partiene om det organiserte arbeidslivet?

b) Hvordan vil de bruke partssamarbeidet i arbeidslivet?

Hopp direkte til:

 Rødt

a) Om det organiserte arbeidslivet

For organisering, men erklærer arbeidsgiver som fiende. Mer ”trepartskamp” enn trepartssamarbeid.

”Fagbevegelsen er i dag den viktigste organisasjonsformen for arbeiderklassens kamp mot kapitalistisk undertrykking, og for å få sin rettmessige del av styringa over samfunnet og arbeidsplassen. Rødt støtter arbeidsfolk i kampen for mer makt og inn ytelse på arbeidsplassen og prioriterer arbeidet i fagbevegelsen. ”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

Vil bruke organiseringen til:
- Å stoppe sosial dumping
-Trygge, faste og hele stillinger

- Stoppe sosial dumping og arbeidslivskriminalitet

- Gjøre fagbevegelsen slagkraftig

- Kjempe mot en amerikanisering av arbeidslivet

- Lovfeste retten til lærlingplasser og styrke inntaket av lærlinger
- Et solidarisk, inkluderende og tilrettelagt arbeidsliv

- Hindre at arbeidsføre faller utenfor arbeidslivet

- Forsvar arbeidervernet, innfør 6-timers dag

- Åpningstider for butikker (nei til søndagsåpne butikker)

Annet relevant:

Digitalisering kun nevnt en gang, under punktet ”Bevare kulturarven”:

”Alle folkebibliotek i Norge skal gi samme tilgang til digitale tjenester til sine brukere. Det må på plassen statlig innkjøpsordning for e-bøker til fordeling blant alle folkebibliotek. Denne ordningen skal også omfatte lydbøker. Det må finnes allmenne støtteordninger for digitalisering av lokalhistorisk materiale og for oppgradering av systemer slik at automatisert utlån/innlevering og digital administrasjon av utlån kan være tilgjengelig over hele landet.”

 Sosialistisk Venstreparti (SV)

a) Om det organiserte arbeidslivet

”SV vil legge til rette for at flere arbeidstakere skal organisere seg og for at den norske modellen med arbeidstakernes medbestemmelse og sikkerhet styrkes. Fagorganisering og faglige rettigheter er grunnpilaren for en moderne økonomi. SV vil forsvare og videreutvikle det kollektive avtalesystemet.”

Et trygt og regulert arbeidsliv:
”SV jobber for et arbeidsliv med trygge rammer, medbestemmelse og små lønnsforskjeller. Til nå har den norske modellen, i form av trepartssamarbeidet mellom arbeiderne, arbeidsgiverne og staten, bidratt til å gi oss et bedre arbeidsliv. Men nå er denne modellen truet. Useriøse aktører bidrar til at svart arbeid vokser fram, andelen fagorganiserte synker og EØS-avtalen begrenser arbeidstakernes makt og rettigheter i Norge. Samtidig svekker regjeringen arbeidsmiljøloven og arbeidstakernes vern. SV vil beskytte våre tilkjempede rettigheter i arbeidslivet ved å kreve norsk lønn i Norge, anstendige arbeidsvilkår for alle arbeidere og en uavhengig politikk overfor EU.”

Demokrati i arbeidslivet:
”Arbeiderbevegelsen har vært avgjørende for å bygge den norske velferdsstaten og folkestyret, og gjort Norge til et mer rettferdig samfunn. I dag utfordres den norske modellen av økt toppstyring, selskapsformer som svekker de ansattes innflytelse og at velferden drives som butikk. For å verne om friheten og medbestemmelsen til norske arbeidere må det norske arbeidslivsdemokratiet utvides og vi må arbeide for trepartssamarbeidet.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

Livslang læring:
”Dagens arbeidsliv er i konstant endring, og for å være oppdatert trenger vi påfyll av kunnskap og kompetanse gjennom hele yrkeslivet. SV vil gi alle muligheten til å utvikle sine evner gjennom hele livet, både fordi det er bra for den enkelte, og fordi det gir samfunnet mer kvalifisert arbeidskraft. SV går inn for at partene i arbeidslivet og staten innfører rett til etterutdanning for alle arbeidstakere i Norge. Dette forutsetter at det settes av midler i lønnsoppgjørene til finansiering av reformen.” 


SV beskriver også at de vil:
 
-  Reversere svekkelsene som ble gjort i arbeidsmiljøloven i 2015 og styrke arbeidstakernes vern ytterligere.
-  Sikre et klart skille mellom jobb og fritid, gjennom å forsvare normalarbeidsdagen.
-  Øke skattefradraget for fagforeningskontingent. En sterkere fagbevegelse er viktig i et 
demokrati og et trygt arbeidsliv. SV vil gjøre det enklere å organisere seg.
- Legge til rette for gradvis arbeidstidsreduksjon med 6-timersdagen med full lønnskompensasjon som mål, samt gjennomføre langsiktige forsøk med forkortet arbeidstid.
- Avskaffe ansettelsesformer som "fast ansatt uten garantilønn" og "nullprosentstillinger" og dermed sikre at ansatte får lønn også mellom oppdrag.
- Få de kommersielle bemanningsbyråene ut av arbeidslivet. Vikarbyrå skal bare være tillatt i noen tilfeller, slik regelverket var før år 2000.  
- Ta reservasjonsretten aktivt i bruk så lenge EØS-avtalen består, mot direktiver som svekker faglige rettigheter, den norske velferdsmodellen og vår helsepolitiske, forbrukerpolitiske og miljøpolitiske handlefrihet.
- Forby hemmelige sluttavtaler i arbeidslivet. Vi må ha et åpent arbeidsliv hvor de kollektive avtalene ligger til grunn, ikke individuelle og hemmelige avtaler som tildekker ulovlig adferd, og overgrep etter varsling.
- At kravene til å dokumentere behovet for allmenngjøring av tariffavtaler reduseres. SV mener allmenngjøring av tariffavtaler er en viktig sikkerhetsmekanisme for arbeidstakere som ikke er omfattet av tariffavtaler, og ønsker å senke terskelen for å kunne ta dette i bruk.
- Sikre det kollektive forhandlingssystemet og forsvare streikeretten.
- Begrense mulighetene for bruk av innleid og midlertidig arbeidskraft.

 Arbeiderpartiet

a) Om det organiserte arbeidslivet

”Vi vil styrke det organiserte arbeidslivet. (...) Vi vil styrke trepartssamarbeidet.”

AP vil øke organisasjonsgraden:
- Doble fagforeningsfradraget 

- Gjennomføre tiltak for å øke organisasjonsgraden i arbeidslivet
- Verne om og videreutvikle den norske arbeidslivsmodellen gjennom et sterkt og forpliktende trepartssamarbeid 


b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

- Lage en trepartsstrategi for digitalisering av industri og næringsliv og etablere et program for digitalisering i industrien.
- Sikre at det arbeides langsiktig med å dekke kompetansebehovet i arbeidslivet, både dagens og fremtidens
- Utvikle «Arbeidslivets kompetansesavtale» for å styrke den enkelte arbeidstakers kunnskap og mestring
- Opprette bedrifts- og arbeidsnære programmer for læring i virksomheter og bransjer 

- Sikre at arbeidstakere gjennom avtaler i arbeidslivet opparbeider seg rett til etter- og videreutdanning
- Opprette nettverk for læring og utveksling på tvers av bransjer og sektorer 

- Bidra til finansiering av etter- og videreutdanning som vil forbedre den enkeltes utsikter til jobb
- Styrke kontakten mellom utdanningsinstitusjonene og arbeidslivet for å kunne utnytte 
arbeidslivet som læringsarena bedre samt sikre kunnskap om, og gode holdninger til 
entreprenørskap allerede i skolen 

- Bidra til at utdanningsinstitusjonene legger bedre til rette for deltidsstudier 


 Senterpartiet

a) Om det organiserte arbeidslivet

”Framtiden til den norske arbeidslivsmodellen avhenger av at partene står sammen om å bygge opp og forsvare et godt organisert arbeidsliv. Nedgangen i antallet fagorganiserte og mindre bruk av tariffavtaler undergraver denne plattformen. Fordi kollektiv lønnsfastsettelse er avgjørende for framtiden til arbeidslivsmodellen, må en slik utvikling motvirkes. Flere arbeidstakere i privat sektor må omfattes av tariffavtale, og tariffavtalene må åpne for lokale forhandlinger.

Internasjonalisering, arbeidsinnvandring, endringer i næringsliv og utvikling av teknologi påvirker maktforholdene mellom partene i arbeidslivet. En offentlig maktutredning bør settes i gang for å kaste lys over denne utviklingen, samt peke på veier å gå for at partene kan videreføre samarbeidet på grunnlag av likeverdig styrke. Det er også viktig å undersøke og dokumentere de konsekvenser uregulert arbeidsinnvandring har på det norske arbeidsmarkedet. Viktige aspekter er sysselsetting, lønnsdannelse, produktivitetsutvikling og langsiktig finansiering av velferdsstaten, herunder eksport av norske trygdeytelser.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

Senterpartiet vil:

- Videreutvikle den norske arbeidslivsmodellen mellom myndighetene og arbeidslivets parter, kjennetegnet ved maktfordeling basert på medvirkning, medbestemmelse og medansvar.

- Verne om frontfagsmodellen som basis for lønnsforhandlingene.

- At norsk arbeidslivslovgivning, norske tariffavtaler og ILO-konvensjoner implementert av Norge skal ha forrang foran EU-retten.
- At sikkerhetsklausulen i EØS-avtalen (art. 112) tas i bruk dersom fri flyt av arbeidskraft i EØS truer det norske arbeidsmarkedet.

- Arbeide for et godt regulert arbeidsliv uten sosial dumping og tilføre Arbeidstilsynet, NAV, Politiet, Skatteetaten, UDI og Petroleumstilsynet ressurser til å følge opp kampen mot useriøsitet, sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

- Innskrenke muligheten for bruk av bemanningsbyråer, ansattekontrakter uten lønn mellom oppdrag og midlertidige ansettelser.

- At begrepet fast ansatt og begrepet midlertidig ansatt må defineres i arbeidsmiljøloven, slik at ansatte får forutsigbarhet for arbeidstid, lønn og stillingsvern.

- Gå mot lovfestet minstelønn, men bruke ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler på flere fagområder.

- At Senter for distriktsutvikling også skal være et kunnskapssenter for utvikling av og modernisering av kommunesektoren, basert på trepartssamarbeidet.

 Miljøpartiet De Grønne

a) Om det organiserte arbeidslivet

”Den norske modellen har gitt oss et velfungerende arbeidsliv. De Grønne vil at vi fortsatt skal ha aktive arbeidslivsorganisasjoner, en sterk arbeidsmiljølov og et godt samarbeid mellom partene i arbeidslivet og staten. Dette samarbeidet bidrar til at vi fortsatt har produktive og innovative bedrifter som ivaretar sitt samfunnsansvar. Det legger også til rette for gjensidig tillit mellom partene.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

MDG vil:
- Videreføre prinsippet om allmenngjøring av tariffavtaler. 

- Styrke arbeidsmiljølovens bestemmelser om fast ansettelse, også for ansatte i vikarbyrå. 

- Gradvis redusere arbeidstiden fra 37 til 30 timer per uke, hvor redusert arbeidstid i hovedsak erstatter reallønnsøkning.

- Utvide den lovfestede retten til deltidsarbeid til å gjelde for arbeidstakere med omsorgsansvar, eventuelt også andre grupper dersom det viser seg å være behov for det.
- Utrede vilkår for at personer med statsborgerskap i land utenfor EU skal kunne gis samme vilkår for midlertidig arbeidstillatelse som EU-borgere.
- Prioritere næringer der Norge har konkurransefortrinn.
- Stimulere til at privat kapital i større grad investeres i arbeidsplasser, forskning og teknologiutvikling framfor i eiendom og boliger.
- Gjennomføre prøveprosjekter med redusert arbeidstid.
- Støtte arbeidsgivere som iverksetter ekstraordinære tiltak for kompetanseheving i grønne fag og omskolering fra petroleumsfag.
- Gjøre det enklere å ansette voksne uten studiekompetanse på bakgrunn av erfaring fra lønnet og ulønnet arbeid.
- Gjeninnføre lovbestemmelser for å begrense ufrivillig deltid.

 Venstre

a) Om det organiserte arbeidslivet

Vil bygge videre på det tette samarbeidet mellom myndighetene og organisasjonene i arbeidslivet:
”Vi vil at alle arbeidsforhold skal være ryddige og trygge. Det nære samarbeidet mellom myndighetene og arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene skaper høy tillit i arbeidslivet. Dette gir et solid grunnlag for å kunne møte de krav til fornyelse som følger med endringer i samfunnsutviklingen.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

Livslang læring: ”Venstres mål er at færre mennesker blir stående utenfor arbeidslivet fordi de mangler grunnleggende utdanning eller fordi de ikke får mulighet til å omstille seg til nye arbeidsoppgaver. Vi vil derfor ha et bredt tilbud til voksne mennesker som trenger grunnutdanning, omskolering eller relevant arbeidstrening.”

Videre vil Venstre:
- ha et arbeidsliv som skaper jobbmuligheter for alle
- gi folk mulighet til å stå lenger i jobb
- gi innvandrere kortere vei inn i arbeidslivet
- fjerne tjenestemannsloven og la arbeidsmiljøloven gjelde i staten for å gi ansatte i staten samme rett til fast stilling som andre arbeidstakere
- innføre nasjonal minstelønn som virkemiddel for å motarbeide sosial dumping
- utvide rammene for gjennomsnittsberegning av arbeidstid ved lokal avtale
- åpne for mer fleksibilitet rundt kvelds- og nattarbeid, i tråd med arbeidstidsutvalgets innstilling
- åpne for mer fleksibilitet rundt søndags- og helgedagsarbeid
- bruke de statlige eierposisjonene i selskaper til å påvirke selskapenes etiske og moralske standarder overfor egne ansatte, underentreprenører og tjenestekjøpere

Annet relevant:

Venstres hovedmål for IKT og digitalisering er:
- å digitalisere offentlig sektor 

- å stimulere til utvikling og bruk av velferdsteknologi
- å bygge ut den digitale infrastrukturen i 
hele landet
- å legge til rette for delingsøkonomi 


 Kristelig Folkeparti

a) Om det organiserte arbeidslivet

”KrF vil ha et arbeidsliv der alle som har mulighet til å arbeide, kan delta, og hvor det føres en aktiv innsats for å inkludere alle, og for å forhindre utstøting. Myndighetene, arbeidstakerne og arbeidsgiverne må samarbeide aktivt for å nå dette målet.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

- Livslang læring:

KrF vil styrke arbeidsmiljøloven som en vernelov for arbeidstakerne, som ivaretar deres kollektive og individuelle rettigheter og det fysiske og psykososiale arbeidsmiljøet på arbeidsplassen. KrF ønsker at alle som blir kjent med kritikkverdige forhold og varsler om dette skal sikres tilstrekkelig vern. Arbeidsmiljøloven skal være en troverdig rammelov som beskytter alle aktører i norsk arbeidsliv. KrF ønsker at hovedregelen i norsk arbeidsliv fremdeles skal være ordinære faste ansettelser. Faste behov skal dekkes gjennom faste ansettelser. Dette er viktig for å sikre forutsigbarheten for både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden. Samtidig kan midlertidig ansettelse være en viktig inngangsport til arbeidslivet for utsatte grupper som sliter med innpass i arbeidslivet. De siste årene har antallet utenlandske arbeidstakere i Norge steget kraftig. Arbeidsinnvandringen har vært viktig for å ha tilgang til nok arbeidskraft. Det er viktig at myndighetene legger til rette for at det er enkelt å komme til Norge for å arbeide slik at vi får den kompetansen vi trenger i fremtiden. Denne arbeidsinnvandringen må ikke føre til redusert innsats for å sysselsette mennesker som står utenfor arbeidslivet i dag. Arbeidsinnvandringen har også skapt økende utfordringer for arbeidet med å hindre sosial dumping. KrF vil at alle som arbeider i Norge, skal ha gode lønns- og arbeidsforhold, uavhengig av hvilken nasjonalitet de har, og hvilket land deres arbeidsgiver er registrert i. Ordningen med allmenngjøring av tariffavtaler må fortsette.” 


 Høyre

a) Om det organiserte arbeidslivet

”Høyre mener det er en konkurransefordel med et godt organisert og likestilt arbeidsliv med høy organisasjonsgrad. Høyre vil videreutvikle den norske modellen. Norge har et trygt arbeidsliv preget av ordnede forhold. Gjennom samarbeidet mellom arbeidsgivere og arbeidstagere har Norge skapt et av verdens mest moderne og omstillingsdyktige arbeidsmarkeder. Høyre vil ha et arbeidsliv med seriøse arbeidsgivere, og vil bekjempe arbeidslivskriminalitet gjennom samarbeid mellom offentlige myndigheter og arbeidslivets parter. Høyre mener det er en konkurransefordel med et likestilt arbeidsliv med høy organisasjonsgrad. Høyre vil videreutvikle den norske modellen.


Høyres mål er et inkluderende og godt arbeidsliv. Altfor mange jobber ufrivillig deltid, spesielt i helsesektoren. Høyre er opptatt av at arbeidsgivere og arbeidstagere skal kunne finne fleksible løsninger som åpner for at flere som ønsker det, får jobbe heltid. Vi må tilrettelegge bedre slik at også personer med nedsatt funksjonsevne kan delta i arbeidslivet. Høyre vil at eldre med god arbeidsevne skal få mulighet til å stå lenger i arbeid, og vil legge til rette for at samfunnet i større grad kan benytte ressursene de eldre har. Et trygt arbeidsliv må tilpasse seg endringer i jobbmønstre og familieliv. Høyre vil ha en moderne, trygg og fleksibel arbeidsmiljølov.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

Høyre vil:
- Beholde fast ansettelse som hovedregel i arbeidslivet. 

- Fortsatt arbeide for å redusere bruken av midlertidige stillinger i offentlig sektor. 

- Legge til rette for flere hele stillinger, alternative turnusordninger og for at flere velger å jobbe heltid.

- Støtte opp under flere treparts-bransjeprogrammer i områder som har problemer med dårlige arbeidsvilkår. 

- Styrke arbeidet mot høyt sykefravær og kritisk gjennomgå innretningen på dagens IA- avtale sammen med avtalepartene før avtalen eventuelt fornyes.

- At skatte- og velferdsordningene skal bygge opp under arbeidslinjen. 

- Øke bruken av lønnstilskudd for å hjelpe flere inn i arbeidslivet.
- Beholde fagforeningsfradraget på dagens nivå for å sikre en høy organisasjonsgrad.
- Øke bevisstheten hos offentlige innkjøpere i stat og kommune om deres ansvar for å 
bidra til et seriøst arbeidsliv gjennom sine anskaffelser.
- Styrke programmer for kompetanseheving i arbeidslivet. 

- Ha en moderne arbeidsmiljølovgivning som sikrer trygghet for den enkelte og nødvendig fleksibilitet i organiseringen av det daglige arbeid.
- Sette ned et utvalg som vurderer sykelønnsordningen.

 Fremskrittspartiet

a) Om det organiserte arbeidslivet

”Et sterkt trepartssamarbeid mellom arbeidsgiversiden, arbeidstakersiden og myndighetene har vist seg å være vellykket for å sikre forutsigbare rammevilkår, nødvendig moderasjon og evne til omstilling. Fremskrittspartiet mener at et godt og velfungerende trepartssamarbeid forutsetter at alle berørte parter blir hørt og behandlet som likeverdige aktører i samarbeidet.”

b) Hvordan skal partssamarbeidet brukes i arbeidslivet

FrP vil:
- myke opp reglene for midlertidig ansettelse
- likestille organiserte og uorganiserte
- større lokal forhandlingsrett, og fleksible arbeidsavtaler mellom arbeidsgiver og arbeidstaker
- FrP går inn for full organisasjons- og avtalefrihet og forholder seg til inngåtte avtaler i arbeidslivet.