Fagbrev styrker renholdsfaget

Erfarne renholdere fra Akershus har meldt seg opp til fagprøven i renholdsoperatørfaget. De venter spent på å komme inn til den siste avgjørende praksisprøven. Vi får bli med Celia inn til sensorene.

Vi befinner oss på Greverud sykehjem i Oppegård kommune hvor praksisdelen av fagprøven i renholdsoperatørfaget holdes. Kandidatene har allerede vært gjennom teoridelen og bestått. Nå er det tredje dagen med praksisprøver og i dag før de vite resultatet. Paula Gomes er en av kandidatene som venter.

- Jeg er veldig spent. Jeg besto teoridelen og jeg har levert egenvurderingen. Jeg tror det går bra, men man vet jo aldri, sier Paula og smiler.

Renhold er mer enn støvtørking

Hun er opprinnelig fra byen Porto nord i Portugal men har bodd i Norge i ti år og trives veldig godt her. I begynnelsen jobbet hun som kokk på en restaurant, men stedet gikk konkurs og hun måtte forsøke noe annet. Det ble et vikariat som renholder. Siden ble det fast jobb og hun forteller at hun stortrives i yrket.

- Jeg jobber som renholder i Aurskog-Høland kommunes rådhus. Vi rullerer også mellom å jobbe i barnehage og på skole, så jobben er variert, sier Paula.

Hun ivrer etter å fortelle om jobben sin og hvorfor hun vil gå opp til fagprøven.

- Jeg liker renholdsfaget og ønsker å lære mer. Renhold er langt mer enn støvtørking. Ved å ta fagbrev blir man en bedre renholder, understreker hun.

- Har det vært vanskelig å ta fagprøven?

- Nei, det har vært interessant.

- Vil fagprøven gi deg flere muligheter i arbeidslivet?

- Lønn har ikke vært drivkraften for å ta fagbrev, men jeg har tenkt at det kan gi uttelling. Først og fremst føler jeg meg stolt over innsatsen, sier Paula Gomes, som fikk bestått.

Inn til sensorene

Celia Silva blir ropt opp og inn til den siste praksisprøven i renholdsoperatørfaget. Hun smiler forventningsfullt og skynder seg inn til sensorene.

- Går det bra? spør sensor Kawtar Sallah.

- Jeg er kjempenervøs, innrømmer kandidaten, og stålsetter seg for den siste prøven.

Praktiske oppgaver og faglige spørsmål

Hun blir bedt om å løfte en forholdsvis tung eske på riktig ergonomisk måte. Det gikk lekende lett.

Hun får siden spørsmål om hva som er det første hun skal gjøre når de får en ny kombismaskin på jobben.

- Lese bruksanvisningen og eventuelt opplæring, svarer Celia.

Siden er det over på smittevernmetoder og hun må vite forskjellen på desinfisering og sterilisering. Hun må svare på hva slags levevilkår E-kolibakterier trenger for å formere seg og trives. Og hvordan man kan bli kvitt dem. Ph-skalaen skal så tegnes og forklares. Kandidaten må vite hvilket renholdsmiddel som skal brukes når.

Celia svarer så godt hun kan, men merker at nervøsiteten gjør at språket går litt i stå. Hun er opprinnelig fra Brasil.

- Jeg synes hun svarte bra på spørsmålene. Hun har bevist at hun kan faget og har god kontroll på pensum, sier sensor Kawtar Sallah, som er prøvenemdsleder for renholdsoperatørfaget i Akershus.

Kandidatene skal gjennom ulike vurderingskriterier: overflatebehandling/maskinelt renhold, hygiene/Bakterievekst, kjemi, HMS, ergonomi og også renholdsøkonomi.

Styrker faget

Kawtar Sallah har bakgrunn innen biologi fra Marokko. Hun tar nå en bachelor i Facility Management, som er en lederutdannelse innen eiendomsforvaltning og støttetjenester. Sensor synes det er viktig å ha kontakt med renholdsfaget og jobber også som renholder. På den måten er hun i kontakt med yrket og hun mener hun slik blir en velfungerende og ryddig fagperson.

- Det er viktig å ha fagarbeidere som kan sitt yrke. De er mer selvgående og vet hva de skal gjøre. Fagarbeidere letter også arbeidet til renholdsledere og eiendomsdriftsledere, sier sensoren.

- Vi har eksempler på at renholdere med fagbrev får mer ansvar og mer interessante arbeidsoppgaver, sier Trude Sanna, som også er sensor.

- Kan man teori og praksis så blir det lettere å jobbe. Det blir mindre problemer og mer effektivitet når man har fagbrev, sier Kawtar Sallah.

source.jpg
De gode kollegene Paula Gomes og Renate Øiskjøfoss fra Bjørkelangen besto begge fagprøven i renholdsoperatørfaget. Gratulerer!