Sommerhilsen: En rar vinter og vår er på hell

Sommerhilsen: En rar vinter og vår er på hell

«Jeg ser hvor stor betydning det har for meg å treffe mennesker fysisk», skriver leder i Helsefagarbeidere i Delta, Jette Dyrnes, fra hjemmekontoret.

12. mars stengte hele landet ned som tiltak mot koronaviruset Covid 19. Det hele ble en slags unntakstilstand med dertil nesten portforbud. «Det er den sterkeste og mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid», sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen denne spesielle dagen.

Min hverdag ble også snudd helt på hode. Fra en jobb som består av å reise land og strand rundt for å snakke med medlemmer, tillitsvalgte, helsepersonell, politikere og andre som jobber med helserelaterte spørsmål, til hjemmekontor ytterst på Nøtterøy. Jeg ser hvor stor betydning det har for meg å treffe mennesker fysisk. Jeg savner mine kollegaer på kontoret, i Lakkegata i Oslo, jeg savner det tette samarbeidet med tillitsvalgte, jeg savner de små samtalene med ulike mennesker og ikke mist, jeg savner å reise rundt i vårt langstrakte land og snakke med våre medlemmer. 

Nye smittevernregler over natten

"Mange var redde for å bli smittet eller smitte sine pasienter, så jobben med mennesker har vært en stor belastning"

Våre yrkesgrupper er de som har hatt spesielt store belastinger. Over natten skulle smittevernregler praktiseres. Det ble fokus på antibac, håndhygiene og avstand til kollegaer, og håndhevingen av reglene kunne forandre seg fra dag til dag. Det var stor usikkerhet om hvem som var smittekilder og hvordan smitten ble overført. Sykehjem og sykehus ble lukket for alle som ikke jobbet der, pårørende ble holdt borte fra sine kjære, og midt oppe i dette jobber helsepersonell. Mange var redde for å bli smittet eller smitte sine pasienter, så jobben med mennesker har vært en stor belastning. 

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjorde og gjør en utrolig innsats for alle oss andre, og fortjener all den hyllesten de kan få. Selvsagt finnes det mange andre yrkesgrupper utenfor helsevesenet som også fortjener et stort takk. Men i disse krisetidene har de ikke i samme divisjon som oss helsefagarbeidere og hjelpepleiere. Det tror jeg alle nå ser.

Nå håper jeg koronaen har lagt seg til hvile, og vi kan feire sommeren nesten som vi pleier.

Jeg ønsker alle en riktig god sommer, igjen takk til dere som holder helsevesenet i gang og god ferie da dere kommer så langt.

Sommerhilsen fra

Jette Dyrnes
Hjelpepleier og forbundsleder