Helsefagarbeidere og hjelpepleiere over hele landet jobber dag og natt for å redde liv, men samtidig taper de i kampen om likelønn

Hva skjer når denne unntakstilstanden avtar og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne? Illustrasjonsbilde.
Hva skjer når denne unntakstilstanden avtar og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne? Illustrasjonsbilde. Foto: NTB scanpix

Vi er inne i en skremmende og merkelig tid. De fleste er bekymret og mange opplever fremtiden som svært usikker. Mange har hjemmekontor, mange har mistet jobben, men noen er fremdeles på jobb. Noen må holde samfunnet i gang. Det er de såkalte hverdagsheltene. Og i frontlinjen blant dem står helsefagarbeidere og hjelpepleiere.

jette-dyrnes
Jette Dyrnes, leder i Helsefagarbeidere i Delta.

Leserinnlegg publisert i Kommunal Rapport 23. april 2020

Helsefagarbeiderne og hjelpepleierne jeg har pratet med den siste tiden er både usikre, nervøse og slitne, men alle er samstemte i at denne kampen skal vi vinne og er ved godt mot.

De legger alle sammen merke til hyllesten som kommer fra hele landet og den varmer langt inn i hjerterota. Det som varmer ekstra godt er at nå virker det som at hele samfunnet tydeligvis ser verdien av jobben som gjøres. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere er blitt de nye heltene våre!

Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjør en utrolig innsats for alle oss andre.

En ting jeg tror alle kan være enige om: Helsefagarbeidere og hjelpepleiere gjør en utrolig innsats for alle oss andre, og fortjener all den hyllesten de kan få.Selvsagt finnes det mange andre yrkesgrupper utenfor helsevesenet som også fortjener et stort takk. Men i disse krisetidene er de ikke i samme divisjon som oss helsefagarbeidere og hjelpepleiere. Det tror jeg alle nå ser.

Hvordan kan det da ha seg at både rørleggere, elektrikere og snekkere tjener så mye mer enn en helsefagarbeider eller hjelpepleier? Og hvorfor er alle disse mannsdominerte gruppene i full stilling, mens våre kvinnedominerte grupper har en alt for stor del med deltidsansatte? Nå må denne urettferdigheten ta slutt!

Det Norge nå trenger er politikere som tar de nødvendige grepene for å sørge for likelønn. Politikere som tørr å tette lønnsgapet. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere over hele landet jobber dag og natt for å redde liv. Helsefagarbeidere og hjelpepleiere står hele tiden i frontlinjen.  De jobber nå døgnet rundt for at vi skal få en så normal hverdag som mulig. De redder livene våre, men samtidig taper de i kampen om likelønn.

Men hva skjer når denne unntakstilstanden avtar og livene våre går tilbake til normalen? Er det da noen som husker på helsefagarbeiderne og hjelpepleierne? Vi har hyllet, klappet og heiet på dem under korona-pandemien. Det store spørsmålet blir hva skjer når viruset forsvinner og applausen stilner?

Nå er tiden inne for en realitetssjekk. Det er på tide å våkne. Hvem er Norge avhengig av i fremtiden? Hvilke yrkesgrupper fortjener et lønnshopp? Alle er glad i applaus, men det gir ikke mat på bordet! Nå er tiden inne for å løfte lønningene for disse yrkene.

Jette Dyrnes
Hjelpepleier og leder for Helsefagarbeiderne i Delta