– Alle mener at vi streiker for en god sak

Kokkene Kirsti Kazinci (t.v.) og Linn-Anett Gresholdt har vært i streik fra jobben sin ved Sykehuset Østfold Kalnes siden 29. mai. De er begge innstilt på å streike så lenge de må for kravet om pensjon fra første krone - også for ansatte som jobber deltid ved landets helseforetak.
Kokkene Kirsti Kazinci (t.v.) og Linn-Anett Gresholdt har vært i streik fra jobben sin ved Sykehuset Østfold Kalnes siden 29. mai. De er begge innstilt på å streike så lenge de må for kravet om pensjon fra første krone - også for ansatte som jobber deltid ved landets helseforetak. Foto: Elisabeth Strøm

Kokkene Kirsti Kazinci og Linn-Anett Gresholdt ved Sykehuset Østfold Kalnes har streiket for en rettferdig pensjon siden 29. mai. Landsmøtet i Kost- og ernæringsforbundet vedtok i helgen en enstemmig støtte-uttalelse til den pågående sykehusstreiken.

Det er første gang Linn-Anett Gresholdt er i streik. Hun sier det er en ny opplevelse – på godt og vondt.

– Vi får masse positive tilbakemeldinger fra pasienter, pårørende og kolleger. I tillegg får vi støtte fra andre forbund. Alle mener at vi streiker for en god sak. Mange pensjonister gir også uttrykk for at det er på høy tid at vi tar kampen for pensjonsrettigheter, sier Gresholdt.

Bare ved Sykehuset Østfold er det 161 ansatte som har deltidsstillinger under 20 prosent, og som dermed er blant de som ikke får opptjent pensjon fra første krone.

Stor omveltning

I tillegg til å være kokk ved Sykehuset Østfold Kalnes og nå nyvalgt landsstyremedlem i Kost- og ernæringsforbundet, er Gresholdt også medlem av streikekomiteen ved Østfold-sykehuset. Komiteen startet med tre personer, men den er nå utvidet med to ansatte til. Det er krevende å skulle følge opp 75 streikende. Spesielt når de er spredt mellom sykehus både på Kalnes og i Moss.

– At det går så bra som det gjør skyldes ikke minst at vi har en fantastisk streikeleder/foretakstillitsvalgt. Så all honnør til Tone Lie Nilsen, sier Gresholdt.

Hun innrømmer at det er ganske spesielt å være utstengt fra arbeidsplassen.

– Det er nå tre uker siden jeg leverte inn adgangskortet mitt. Å bli tatt ut streik er faktisk en stor omveltning i hverdagen. Det snur opp ned på rutiner. Det er også vanskelig å planlegge fra uke til uke, sier hun.

Hun legger til at hun har dårlig samvittighet for kollegene som må gjøre samme mengde jobb, bare med færre ansatte. I stedet for kokkefaglige arbeidsoppgaver, går dagene med til å være streikevakt fire timer hver dag. Som medlem av streikekomiteen har hun i tillegg møte hver morgen og et oppsummeringsmøte hver ettermiddag.

– Gir oss ikke

«Fantastiske kollegaer vi er på Sykehuset Østfold. Vi står sammen i kampen om #pensjonfraførstekrone i all slags vær; vind, sol ,regn, øspøsregn, kulde og nå tuneflue. Men vi gir oss ikke. Dette er en viktig kamp vi MÅ kjempe», skrev Linn-Anett Gresholdt på facebooksiden sin i midten av juni.

De streikende finner stadig på ulike aktiviteter for å få tiden til å gå – og for å holde motivasjonen oppe. 

– Vi har ikke hatt været helt på vår side. Det har vært mer regn enn sol de siste tre ukene. Jeg tror faktisk aldri at jeg har brukt regnklær så mye før, ler hun.

Ingen jordbær med fløte

At flere kokker er i streik ved Sykehuset Østfold har allerede fått konsekvenser for pasienter, pårørende og ansatte.

– Kafeen har nå kortere åpningstid. Vanligvis er den åpen til kl. 19.00, men nå stenger den kl. 16.00. Fra i dag er det heller ikke mulig å bestille møtemat. Det er også tradisjon ved sykehuset å servere jordbær med fløte på Sankthansaften. Slik servering blir det ikke noe av i år, sier Gresholdt.

Teksten fortsetter under bildet.

Landsmøtet 2019
Hele landsmøtet i Kost- og ernæringsforbundet står bak resolusjonen som støtter den pågående sykehusstreiken.

Enstemmig støtteerklæring

Kost- og ernæringsforbundet avholdt landsmøte i helgen. Leder Arnt Steffensen sa i sin åpningstale at landsmøtet 2019 har et alvorlig bakteppe. Mange som velger å bli medlem i en yrkesorganisasjonen som Kost- og ernæringsforbundet gir uttrykk for at de søker et faglig fellesskap. Mange er først og fremst opptatt av fagets utvikling, som kokkeutdanningen, folkehelse, mattradisjoner og velferdspolitikk. Rettigheter som følger medlemskap i en fagforening blir av mange vurdert som en ekstra bonus.

– Dagens bakteppe viser hvor viktig det er å ha en fagforening i ryggen. Vi melder oss inn i en fagforening på grunn av tryggheten; det å vite at noen arbeider for mine interesser. Det å vite at noen ivaretar mine rettigheter i et arbeidsliv som kan være uforutsigbart og noen ganger direkte under press. Slik som nå.

Steffensen fikk med seg landsmøtet på å vedta en resolusjon som gir støtte til streiken. I helgen hadde Kost- og ernæringsforbundet 12 medlemmer i streik ved fire sykehus.  Både Linn-Anett Gresholdt og Kirsti Kazinci var delegater på landsmøtet.

–  Kost- og ernæringsforbundet beklager at partene etter tre uker ikke har klart å komme fram til en løsning. Kost- og ernæringsforbundet vil ha et rettferdig arbeidsliv og støtter streiken for pensjon fra første krone, heter det i uttalelsen som ble enstemmig vedtatt.