Regjeringen undergraver streikeretten

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie varslet tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken og møter sterk kritikk fra en rekke fagforeninger og politiske partier. Her fotografert ved en annen anledning.
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie varslet tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken og møter sterk kritikk fra en rekke fagforeninger og politiske partier. Her fotografert ved en annen anledning. Foto: Scanpix

Regjeringen undergraver streikeretten når den bruker tvungen lønnsnemnd i sykehusstreiken. Den kunne pålagt sykehusdirektørene å søke dispensasjon for arbeidstakere de mener ikke bør streike.

Av Lizzie Ruud Thorkildsen, forbundsleder Delta

Søndag 23. juni raste arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie over partene i sykehusstreiken. Hun mente de burde ha evnet å rydde opp i sine egne forhandlinger uten å sette liv og helse i fare. Det er vi i Delta helt enig i. Forhandlinger, mekling og konflikt er partenes ansvar. Det er en del av den norske modellen.

Det var helt unødvendig for regjeringen å ty til tvungen lønnsnemnd. Som eier av landets offentlige sykehus kunne statsråden instruert sine sykehusdirektører til å søke dispensasjon for arbeidstakere de mener ikke burde streike. I stedet lot hun dem toe sine hender og ignorere muligheten. Resultatet ble at de ansatte ikke fikk fortsette å utøve sin demokratiske rettighet, nemlig å streike.

Kronikken fortsetter under bildet.

Deltaleder Lizzie og streikende sykehuset Østfold foto Siv M Bjelland-1200px (1)
Forbundsleder i Delta Lizzie Ruud Thorkildsen på besøk hos streikende uten for Sykehuset Østfold.

Regjeringen er dermed med på undergrave streikeretten sammen med sykehusdirektørene.

YS og LO var ansvarlige i våre streikeuttak, og vi var klar til å behandle dispensasjonssøknader raskt og effektivt.

Organisasjonsfriheten og retten til arbeidskamp er anerkjent i norsk rett og nedfelt i flere internasjonale konvensjoner som Norge er bundet av. 

Norge refses av FNs arbeidslivsorganisasjon

Bruk av tvungen lønnsnemnd er omstridt. Norge har flere ganger fått kritikk av FNs arbeidslivsorganisasjon ILO for sine inngrep i lovlig arbeidskamp. Fra 1990 til 2016 har ILOs komité for organisasjonsfrihet, CFA, kritisert Norge i ni saker. Vi har havnet i selskap med land som blant andre Zimbabwe, Colombia og Kina. Nå kan Norge igjen møte kritikk fra ILO.

Det kan sees på som et paradoks at arbeidsminister Hauglie senest 13. juni i år sto på talerstolen under ILOs 108. arbeidslivskonferanse og hyllet kraften i samarbeidet mellom partene i norsk arbeidsliv.

Ti dager senere grep hun inn i sykehusstreiken. Det er vanskelig å tro at hun og resten av regjeringen tar ILO på alvor.

Streik er et legitimt virkemiddel for å kunne fremme og forsvare lønnskrav og andre interesser som ivaretas gjennom lønnsforhandlingssystemet. Streikeretten er en grunnleggende del av organisasjonsfriheten i Norge.

ILO har tidligere pekt på at den har behandlet flere klager over bruk av tvungen lønnsnemd i Norge og at det dermed ikke dreier seg om isolerte tilfeller. Komitéen har uttrykt håp om at regjeringen merker seg komitéens merknader og tar tilbørlig hensyn til kritikken.

Også Europarådet har ved noen anledninger vært kritisk til norsk lønnsnemdpraksis.

- Streik er absolutt nødvendig

Streikeretten tas i bruk når alle andre muligheter er utprøvd. Vi går til alle forhandlinger og all mekling med sikte på å finne frem til en løsning. Streik er absolutt siste utvei, og er noe vi først iverksetter etter grundige vurderinger.

 Nettopp derfor er det uheldig at:

-              Arbeidsgiver unnlater å bruke dispensasjonsadgangen

-              Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemd

Når Spekter av prinsipp ikke ber om dispensasjoner undergraver de som arbeidsgiver streikeretten. Det samme gjør Regjeringen, når den griper inn med tvungen lønnsnemnd i stedet for å beordre sykehusdirektørene til å benytte muligheten til å søke dispensasjon.

Derfor ber vi arbeidsgiversiden og regjeringen merke seg ILOs kritikk i tidligere saker. Det er på tide at regjeringen tar initiativ til dialogen ILO etterlyser. Et inngrep i streikeretten er alvorlig.

Streikeretten må vernes.