Lokalt ansatte på norske utenriksstasjoner krever tariffavtale

Ansatte ved norske ambassader tør ikke ta opp problemer på jobb i frykt for å miste jobben, skriver Klassekampen fredag 16. mars.

På Norges ambassader og konsulater i utlandet jobber det nordmenn og utlendinger som er ansatt lokalt. Det betyr at de har den lokale utenriksstasjonen som formell arbeidsgiver, og ikke Utenriksdepartementet (UD).

Dermed står de lokalt ansatte utenfor det norske avtaleverket. Delta krever tariffavtale.

Delta vil ha reelt partsforhold

– Dette er personer som er ansatt av den norske stat, men som står uten elementære rettigheter som ellers gjelder i norsk arbeidsliv. Det vi ber om er reelt partsforhold med en anerkjent fagforening, men de har avvist å i det hele tatt møtes om saken. Dette er langt unna det som er Norge verdig, sier Delta-leder Erik Kollerud til Klassekampen.

Utenriksdepartementets lokalt ansattes forening (UDLAF) har omkring 100 medlemmer. I en undersøkelse foretatt av Delta kommer det fram at mange av dem føler seg dårlig behandlet av arbeidsgiveren.

Undersøkelsen viser blant annet at 48,4 prosent av dem som svarte, oppga at de ikke kan ta opp vanskelige problemstillinger på jobb uten frykt for represalier, om lag halvparten sier at arbeidsgiver på egen hånd har endret arbeidskontrakten etter at den var inngått, 75,8 prosent oppgir at det ikke finnes noe formelt lønnsreguleringssystem på deres stasjon og nærmere 78,7 prosent svarer at det ikke gjennomføres årlige lønnsforhandlinger basert på objektive kriterier.

45 personer har svart på undersøkelsen.

UD vil ikke ha kollektive avtaler

«UD anser det ikke som hensiktsmessig å inngå en kollektiv avtale med en så uensartet gruppe som det her er snakk om, og det vil være tilnærmet umulig å lage et avtaleverk som kan ta høyde for lokal lovgivning for arbeidstakere i nærmere 90 land», skriver kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i en e-post til avisen.

Utenriksministeren må rydde opp

Delta-lederen krever at utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) rydder opp og får departementet til å sette seg ned med fagforeningen. 

Les hele saken i Klassekampens papirutgave fredag 16. mars 2018.