Jens åpnet NATO-dørene for Deltas hovedstyre

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg tok seg tid til å ta imot Deltas hovedstyre inne på sitt kontor i organisasjonens hovedkontor i Brussel.

– Det er alltid hyggelig å ta imot grupper av nordmenn som er på tur, sa Stoltenberg.

Etter en hektisk uke var han i svært godt humør under møtet med Deltas fremste tillitsvalgte. Stoltenberg deltok under ukens toppmøte i EU. Nylig ble han gjenvalgt til jobben som øverste sjef i NATO for to nye år.

Deltas hovedstyre var på studietur til en rekke politiske institusjoner i Brussel. Et besøk til NATOs hovedkvarter sto også på programmet.

– Formålet med denne turen er å få mer kunnskap om Deltas internasjonale arbeid. Det å forstå internasjonal politikk er viktig også for en norsk fagforening, spesielt nå om dagen når det er så mye spenninger og uro i verden, sier forbundsleder Erik Kollerud.

– Å ha en nordmann som leder av NATO, gjør at det er spesielt å besøke NATO og få komme så tett på der de store avgjørelsene tas, sier Delta-lederen om besøket inne på Stoltenbergs kontor.

Jens Stoltenberg og Deltas hovedstyre f.v. Elisabeth Langaas, Vibeke Bjørkeli, Else Marie Brodshaug, Mette Vilhemshaugen (litt skjult), Arnstein Wekre (bak), Gisle Salem (bak), Bård Jacobsen, Jan Pieter Groenhof, Marit Solheim, Karina Sandnes, Jim-André Andreassen (bak), Jens Stoltenberg, Anne-Lise Mørch von der Fehr, Knut Roger Andersen, Tor Egelien (bak), 2. nestleder Trond Ellefsen, Håkon Åsenden (bak), 1. nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen og leder Erik Kollerud.

– Og så er det moro å få ønske ham god jul, smiler Kollerud og får støtte av 2. nestleder Trond Ellefsen.

– Den sosiale dialogen som vi i fagforeningene er med i, bidrar til å unngå sosial uro, påpeker Ellefsen.

På tur for å lære

Alle representantene i Deltas hovedstyre og representanter fra den administrative ledelsen deltok på studieturen. På programmet sto også møter i EU-parlamentet, den norske ambassaden og den norske delegasjonen til EU, Kommunenes Sentralforbunds kontor i den belgiske hovedstaden samt en rekke europeiske og internasjonale fagforeninger.

Troikaen i EU parlamentet
Deltas ledelse ved 2. nestleder Trond Ellefsen, leder Erik Kollerud og 1. nestleder Lizzie Ruud Thorkildsen, og resten av gjengen fikk også en omvisning i salen der parlamentet i EU tar sine avgjørelser.

– Hovedstyret har vedtatt å gjennomføre studieturen for å få en forståelse av og innsikt i de prosesser og vedtak som fattes i EU- og EØS-organer. De legger direkte føringer på norsk arbeidsliv og Deltas medlemmer, forklarer Deltas internasjonale sekretær Knut Roger Andersen.

– Hovedstyret mener det er viktig at man tidlig i en ny periode får gjennomført en slik tur. Da får man et faglig grunnlag for å forstå de saker som hovedstyret skal behandle og som har sin opprinnelse i EU. Det å kjenne prosessene og institusjonene, å kunne basisen, er viktig, understreker han.

Om lag 80 prosent av arbeidet utført i norske kommuner, påvirkes av vedtak fattet i EU, fikk Delta opplyst i EU-parlamentet.

KS, Brexit og EØS på dagsorden

På KS sitt kontor i Brussel ble Delta orientert om hvordan KS på arbeidsgiversiden jobber opp mot EU- og EØS-systemet og Den europeiske arbeidsgiverorganisasjonen for kommunesektoren. 

– Det er interessant for oss som representerer arbeidstakerne, å høre hvordan arbeidsgiveren i kommunesektoren jobber overfor EU, sier Andersen.

Arbeidstidsdirektivet er bare en av sakene som har kommet fra EU og som påvirker arbeidsdagen til alle norske arbeidstakere. Et annet eksempel er at alle offentlige anbud over 1,1 million kroner skal ut på anbud.

Ved den norske ambassaden og den norske delegasjonen til EU ble det grundig orientert om Brexit, EØS-avtalen og dermed mulige konsekvenser for norsk arbeidsliv.

– På enkelte områder får norske arbeidstakere forsterket vern av EU, og på andre områder blir vi utfordret. For eksempel kom kravet til skriftlig kontrakt i norsk arbeidsliv inn etter EØS-avtalen, forklarer Andersen.

Delta var også i møter med LOs kontor i Brussel, ETUC (European Trade Union Confederation) og ITUC (International Trade Union Confederation).

– Fagbevegelsen må tilpasse seg det nye arbeidslivet. Utfordringene i 2017 er ikke de samme som i 1970. Utviklingen er dypt bekymringsfull, sier Andersen.

Delta er direkte medlem i EPSU (European Public Service Union) som også har kontor i Brussel. Der var temaene blant annet utfordringer med digitalisering, organisasjonsspørsmål og rekruttering av unge arbeidstakere.