Delta-undersøkelse: Sykehjemsbeboere kommer ikke ut

En av to Delta-medlemmer som jobber på sykehjem oppgir at de går tur med beboerne månedlig, sjelden eller aldri. Mangel på tid er viktigste årsak.

Det viser en undersøkelse Delta i sommer gjennomførte blant sine medlemmer som jobber i eldreomsorgen. 

LAST NED HELE UNDERSØKELSEN HER

- Kyr har lovfestet rett til frist luft på sommeren, og innsatte i fengsel har rett på minst en time utendørs hver dag, men det finnes ingen tilsvarende rettighet for eldre på sykehjem. Vi trenger en lovendring som også gir hjelpetrengende eldre rett til å komme seg ut på tur. Vi skal ikke lovregulere alt mulig, men hvis det ikke blir lovfestet, blir tid ute prioritert vekk på grunn av personalmangel, sier Jette Dyrnes, leder for Helsefagarbeidere i Delta.

Ser ut på livet

I regjeringens eldrereforme «Leve hele livet» er aktivitet løftet fram som viktig for et godt liv. Hverdagen på sykehjem er derimot langt fra aktiv for mange eldre. Mange sitter inne og ser ut på livet. De kjenner ikke vinden i ansiktet eller duften av syrinen som blomstrer om våren.

Delta spurte i sine medlemmer som jobber på sykehjem, hvor ofte de tar med beboerne ut på tur. Resultatene etter en sommer med historisk godt vær, er trist lesning:

  • En av ti sier at de daglig tar med beboere ut på tur.
  • 8 prosent gjør det hver annen dag.
  • En av tre gjør det hver uke.
  • 52 gjør det hver måned, sjelden eller aldri.

 

Utdrag fra tabell 1 i undersøkelsen

Tabell sykehjemsundersøkelse
Tillegg tabell om sykehjemsundersøkelse

Dette betyr at over halvparten av de som svarte på undersøkelsen går ut med beboere så sjelden som en gang i måneden, sjeldnere eller aldri. Det er helsefagarbeidere og aktivitører som har svart på undersøkelsen – mao de som jobber direkte med sykehjemsbeboerne.

Mangel på tid oppgis som hovedårsaken til at våre medlemmer på sykehjem ikke tar med seg de eldre ut på tur oftere, deretter at beboerne er for syke eller at de ikke vil, viser undersøkelsen. Over 70 prosent av de spurte oppgir at de ikke har nok tid til å ta med seg beboerne ut. Halvparten opplever at beboerne er for syke, mens en av tre sier at de eldre ikke ønsker å gå ut.

Utdrag fra tabell 2 i undersøkelsen

Undesøkelse UT på tur tabell 2

Trenger flere på jobb

Medlemmene oppgir at de har det altfor travelt og at de er for få på jobb til at de kan ta med seg beboere ofte på tur. Hvis noen går tur, blir det for få igjen på avdelingen, og det går utover andre beboere og andre oppgaver.

Jette Dyrnes understreker at bemanningen må økes, slik at det blir tid til å ta med pasienter og beboere ut. Hun får støtte fra Pårørendealliansen.

_DSC1510
Leder av Helsefagarbeidere i Delta Jette Dyrnes etterlyser en lov som sikrer eldre institusjonsbeboere frisk luft. I bakgrunnen Anita Vatland fra Pårørendealliansen. Bildet er tatt under Deltas debatt om tema i Arendalsuka 2018.

- Pårørende ser at det mange steder skorter på bemanningen og at det ofte ikke er tid til å gjøre mer enn grunnleggende ting som mat og pleie. At bemanningen må økes mange steder er uten tvil, sier leder for Pårørendealliansen, Anita Vatland.

Hun mener at hvis reformen «Leve hele livet» skal gjennomføres, hvor et av målene er mer og riktige aktiviteter, trengs det flere folk på jobb.

- Med riktig bemanning til beboernes nivå og en gjennomgang av hvordan dagene er organisert med tanke på faste ting som måltider, tror vi at mye kan bedres.  Frivillige er ikke nøkkelen til alt, det krever mye å organisere dem. Men om sykehjem åpner opp mot sine lokalmiljøer og inviterer til at det skjer samarbeid med lag og foreninger kan det skape mer liv og røre, sier Vatland.

- Å få kommet seg ut på tur, styrker sansene. Spesielt for demente er dette viktig, men det virker også forebyggende for andre. Å være ute stimulerer synet, hørselen, smakssansen og luktesansen. På sommeren kan du smake på bær, høre på fuglesang og se på blomster. Dette åpner for helt andre samtaler med pasientene. Slik kan du dra pasientene med tilbake til virkeligheten, sier Dyrnes.

Statsråden ønsker holdningsendring

Åse Michaelsen (Frp) eldre- og folkehelseminister sier til Klassekampen at stortingsmeldingen om «eldrereformen» «Leve hele livet» er et godt svar på funnene i Delta-undersøkelsen.

Åse Michaelsen
Eldreminister Åse Michaelsen deltok i Deltas debatt om eldreomsorgen under Arendalsuka. Hun mener kommunene må lære av hverandre i eldreomsorgen. 

– Det er helt klart viktig at eldre kan få være aktive. Det handler om å være sammen med andre og drive med interessene sine. Det er ikke bare bra for hodet, men også kroppen, sier eldreministeren.

– Vi ser at mange kommuner har etablert samarbeid med frivillige om aktivitetstilbud til eldre. Vi må tenke nytt og spre de gode ideene mellom kommunene.

Regjeringen har varslet at den i det kommende budsjettet setter av 48 millioner kroner for å sørge for at de gode eksemplene tas i bruk over hele landet.

– Vi har gitt om lag fire milliarder mer til kommunene. Men ikke alle prioriterer omsorgssektoren høyt nok. Det må holdningsendring til.

Følges til balkongen

I undersøkelsen svarer under halvparten av de spurte at de tar med beboere og brukere ut på balkong og uteområder daglig. 17 prosent gjør det månedlig, sjelden eller aldri.

- Hvis du kjører pasienten ut på balkongen, så er det nesten som å sitte på et TV-rom. Poenget med å komme ut er å få nye omgivelser og kunne bruke både syn og hørsel. Det får du ikke på en veranda, sier Dyrnes. 

De ansatte er også spurt om aktivitetstilbudet for brukerne og beboere på sykehjemmene. Sang er det vanligste tilbudet, etterfulgt av andakt, ut på tur, trim og bingo.