- Delta-medlemmene fortjener lønnsvekst også i år

Forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen, som er leder for YS Kommune og YS Spekter. Hun er klar på at medlemmene fortjener lønnsvekst også i år. Her fra YS' inntektspolitiske konferanse tirsdag 25. februar, hvor YS samles og starter utformingen av kravene foran årets lønnsoppgjør.
Forbundsleder i Delta, Lizzie Ruud Thorkildsen, som er leder for YS Kommune og YS Spekter. Hun er klar på at medlemmene fortjener lønnsvekst også i år. Her fra YS' inntektspolitiske konferanse tirsdag 25. februar, hvor YS samles og starter utformingen av kravene foran årets lønnsoppgjør. Foto: Siv M. Bjelland

- De som yter velferden i Norge fortjener reell lønnsvekst også i år, slår forbundsleder Lizzie Ruud Thorkildsen fast.

I dag vedtok YS’ hovedstyre kravene til årets tariffoppgjør - og gjør det i klart at det er en helt klar forventning om økt reallønn i årets lønnsoppgjør.

Forbundslederen i Delta mener det er helt feil å framstille de offentlige ansatte som lønnsvinnere, slik lederen i Norsk Industri Stein Lier-Hansen prøvde i VG for kort tid siden. Han mente de offentlig ansatte i 2019 sprengte lønnsrammene.

- Tull og tøys

- Tull og tøys, lønn er et viktig virkemiddel for å møte utfordringene i offentlig sektor, hvor det er et stort og økende behov for arbeidskraft og rett kompetanse på alle nivåer i årene framover. Også  etter fjorårets oppgjør ligger gjennomsnittslønnen i privat sektor over gjennomsnittlønnen i offentlig sektor, argumenterer hun.

- For å sikre tilstrekkelig tilgang på arbeidskraft med riktig kompetanse, samt møte utfordringene rundt likelønn, ser vi et behov for at offentlig sektor over tid utjevner disse lønnsmessige skjevhetene,  forklarer Ruud Thorkildsen.

Teksten fortsetter etter bildet

Deltaledelsen Trond Ellefsen Lizzie Ruud Thorkildsen foto Siv M Bjelland
Deltas leder, Lizzie Ruud Thorkildsen (t.h.) og nestleder, Trond Ellefsen, på plass på YS' inntektspolitiske konferanse. Foto Siv M. Bjelland

- Utjevne forskjellene

Delta er ikke uenig i at man skal følge frontfagsmodellen ved lønnsoppgjørene. Det viser også TBU-tallene de siste ti årene at offentlig sektor har gjort, påpeker forbundslederen. Men, det er helt vesentlig at enkelt grupper og offentlig sektor prioriteres ved behov slik at forskjellene utjevnes, poengterer Delta lederen.

- YS forventer reallønnsøkning

- Vi har en helt klar forventning om økt reallønn, sier YS-leder Kollerud i forbindelse med at YS’ hovedstyre i dag vedtok kravene til årets tariffoppgjør.

YS-leder Erik Kollerud viser til at både sysselsettingen, lønnsveksten og veksten i produksjonen har økt de tre siste årene. Samtidig har arbeidsledigheten sunket. Veksten i norsk økonomi er anslått til 2,3 prosent fra 2018 til 2019.

- Ansatte bør få sin andel av veksten

- Selv om veksten har avtatt noe gjennom 2019, og det nå ser ut til at arbeidsledigheten igjen stiger noe, går norsk økonomi fortsatt relativt godt. Det er bare rett og rimelig at de ansatte får sin del av den veksten de har bidratt til, sier Kollerud.

YS støtter opp om frontfagsmodellen og prinsippet om at konkurranseutsatt sektor skal være retningsgivende for lønnsveksten i alle sektorer. 

- Dermed forventer vi reallønnsøkning ikke bare i frontfaget, men også i alle de påfølgende oppgjørene, sier Kollerud.

Kompetanseutvikling i arbeidstiden

Årets tariffoppgjør er et hovedoppgjør. Dermed skal partene ikke bare forhandle om lønn, men også om selve ordlyden i de enkelte tariffavtalene.

Ett av kravene fra YS er at det skal settes av tilstrekkelig tid for den enkelte arbeidstaker til kompetanseutvikling i arbeidstiden.

- De store omstillingene det norske arbeidslivet står midt opp i krever ansatte med oppdatert kunnskap og kompetanse. Det må utvikles målrettede tiltak, slik at de ansatte settes i stand til å mestre nye arbeidsoppgaver og arbeidsmåter, påpeker YS-lederen.

YS vil ha kollektivt kompetansefond

YS mener det må etableres et kollektivt kompetansefond, som sikrer ansatte reell mulighet til kompetanseutvikling. Ordningene bør supplere, ikke erstatte, arbeidsgivers ansvar for å finansiere kompetansetiltak i tråd med virksomhetens behov. Grunnfinansiering og påfølgende oppbygging av kollektivt kompetansefond kan skje gjennom bidrag fra de tre partene.

- Kompetanseutvikling har tradisjonelt vært en oppgave for arbeidsgiver og myndighetene. Men dette området er for viktig til at vi kan overlate det til andre alene. Som fagbevegelse må vi ta et større eierskap sier YS-lederen.

Nytt i år - tariffkrav på kompetanse

Derfor kommer YS for første gang med tariffkrav på kompetanseområdet.

- Vi krever at partene i den enkelte virksomhet prioriterer oppgaven med å kartlegge det fremtidige kompetansebehovet, slik at man i fellesskap kan identifisere kompetansegap og utvikle strategi for riktig kunnskapsutvikling i virksomhetene, sa YS-lederen.

Tirsdag 25. februar møtes forbundene i YS til inntektspolitisk konferanse. Tema er den økonomiske situasjonen foran lønnsoppgjørene i 2020, som snart står for døren.

YS ledelsen og statsekretær i Finansdepartementet  3 foto Siv M Bjelland
YS-ledelsen: Leder Erik Kollerud (t.h.), 1. nestleder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.) og 2. nestleder Monica Paulsen (midten), sammen med statsekretær i Finansdepartementet, Sverre Vatnar (Krf) på YS' inntektspolitiske konferanse 25. februar. Foto Siv M Bjelland

 

Årets tariffoppgjør er et hovedoppgjør

Årets tariffoppgjør er et hovedoppgjør. Dermed skal partene ikke bare forhandle om lønn, men også om selve ordlyden i de enkelte tariffavtalene.