Debatterte underernæring hos eldre

Anne Bramo (Frp), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Tuva Moflag (Ap), stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, debattleder politisk rådgiver i Delta, Knut Roger AndersenErlend Larsen (H), stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet og 
 Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet.
Anne Bramo (Frp), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Tuva Moflag (Ap), stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, debattleder politisk rådgiver i Delta, Knut Roger AndersenErlend Larsen (H), stortingsrepresentant i Helse- og omsorgskomiteen, Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet og Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet. Foto: Gunhild Lervåg

Det er ikke på sykehjem underernæring blant eldre oppstår, men når de bor hjemme. Kost- og ernæringsforbundet, Helsefagarbeidere i Delta og Pårørendealliansen ber politikere svare på hva de vil gjøre med dette.

Samfunnet vil at de eldre skal bo hjemme så lenge som mulig. Men mange opplever isolasjon, dårlig matlyst og underernæring de siste årene av livet. Folkehelsemeldingen "Gode liv i et trygt samfunn" peker på ensomhet som en særlig utfordring. Så hvordan løser vi dette i praksis?

Lokalet var fullsatt da  Arnt Steffensen, leder i Kost- og ernæringsforbundet, Jette Dyrnes, leder i Helsefagarbeidere i Delta og Anita Vatland, leder i Pårørendealliansen, onsdag inviterte til debatt om ensomhet og underernæring under Arendalsuka.

– Ensomhet blant eldre som bor hjemme er en stor utfordring. De får mat tilsendt, men har ikke noen å spise den sammen med, sier Arnt Steffensen.

Lytt til de ansatte

Jette Dyrnes har som hjelpepleier møtt mange ensomme eldre.

–  Velferdsteknologi og roboter kan ikke erstatte menneskelig kontakt, sier hun.

–  Ensomhet og underernæring opplever førstelinja – de som jobber med eldre - hver eneste dag. Vi må bruke deres kunnskaper og ta det de sier på alvor, sier Jan Davidsen, leder i Pensjonistforbundet.

Anita Vatland i Pårørendealliansen har stadig fra bekymrede og fortvilte pårørende som ikke vet hvor de skal varsle når de ser at de eldre ikke spiser.

– I dag måles det at maten er lagd, men ikke spist. Det blir registrert om eldre tar medisinen, men ikke om de har spist, sier hun.

Lytt til de eldre og pårørende

Leder Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet ber kommunene gjennomføre brukerundersøkelser og lytte til hva de eldre og de pårørende selv sier.

Statssekretær Anne Bramo (Frp) viser til at det er gjort mye for å bedre eldreomsorgen de siste årene.

- Vi er på sporet nå, sier hun og oppfordrer kommuner til å søke på tilskuddsmidler.

Se og hør debatten og hva statssekretær Anne Bramo (Frp) og stortingspolitikerne Tuva Moflag (Ap) og Erlend Larsen (H) svarte.

DSC_1574
Anita Vatland, Jette Dyrnes og Arnt Steffensen sendte med statssekretær Anne Bramo innspill fra deres organisasjoner.